Overmars wil nieuwe regel: 'Dan dwing je Nederlandse markt een kans te geven'

26 januari om 13:40

Marc Overmars ziet het de verkeerde kant opgaan wat betreft Nederlandse spelers in Nederland. De directeur voetbalzaken van Ajax pleit dan ook voor een regel waardoor Nederlandse clubs verplicht worden een bepaald aantal Nederlanders in de selectie te hebben.

Overmars ziet het ook in Engeland de andere kant opvallen. "In Engeland is al heel veel jaren aan de gang, dat clubs nagenoeg geen Engelse spelers meer hadden. Dat is wel aan het veranderen, maar dat gaat langzaam. Het gevolg was dat de Engelse nationale ploeg ook al die tijd veel moeite heeft om succesvol te zijn. Talenten kregen nagenoeg geen kansen, waardoor ze zich niet of pas heel laat kunnen ontwikkelen", zegt Overmars tegen Voetbal International.

Als het aan Overmars ligt, komt er binnenkort een regel. "Dan dwing je de Nederlandse markt een kans te geven. Dat zou goed zijn voor het Nederlandse voetbal. Spelers moeten in hun eigen land kansen krijgen."

Wat Overmars betreft hoeft de nieuwe regel alleen voor spelers te gelden, maar ook voor trainers. "Bijvoorbeeld eerst in de Keuken Kampioen Divisie, dan komen de goede trainers bovendrijven en dan kunnen ze verder stappen maken. Kijk naar de loopbanen van Arne Slot en Erik ten Hag. In mijn optiek moet de KKD echt onze kweekvijver blijven van zowel spelers als trainers."