Bizot nam vluchteling onder zijn vleugels: 'Hij herkende me niet tegen Ajax'

Bizot nam vluchteling onder zijn vleugels: 'Hij herkende me niet tegen Ajax'

12-02-2022 13:12
53

Marco Bizot zorgde in zijn AZ-periode voor een vluchteling uit Eritrea. De goalie, die sinds dit seizoen uitkomt voor Stade Brest, onderhield een bijzondere band met de man.

De vrouw van Bizot was werkzaam bij een vluchtelingenorganisatie. "Ik wilde iets doen voor de maatschappij, dus besloot ik om buddy te worden", vertelt de keeper in gesprek met het Franse So Foot. "Ik ging met hem mee naar afspraken en wegingen samen naar de stad. Hij was wat ouder dan ik, ik denk 31 of 32. Ik liet hem de stad zien, leerde hem over de geschiedenis van het land."

Bizot besefte zo nu en dan hoe goed men het Nederland heeft. Op een dag ging de sluitpost met de Eritrese vluchteling naar een zwembad. "Dat had hij nog nooit gezien", aldus Bizot. "Sneeuw ook niet. Hij vertelde me vaak over zijn leven en waarom hij naar Nederland was gekomen. Op een dag bood ik hem een kaartje aan voor Ajax tegen AZ. Ik had hem nooit verteld wat ik voor werk doe. Het was zijn eerste wedstrijd in een groot stadion."

De man wist echt niet dat Bizot onder de lat stond tegen Ajax en was teleurgesteld toen AZ won in de Johan Cruijff Arena. "Ik heb hem nooit verteld dat het deels door mij kwam, hij herkende mij niet. Als je in een stadion met zo'n sfeer bent, kun je je niet voorstellen dat iemand die je kent op het veld zou staan."