Dit is alles wat je moet weten over Vitesse-tegenstander Rapid Wien

Dit is alles wat je moet weten over Vitesse-tegenstander Rapid Wien

16-02-2022 14:00
29

Vitesse speelt donderdag in de tussenronde van de Conference League tegen Rapid Wien. De Oostenrijkers zijn al sinds tijden een grootmacht in eigen land, maar moeten de titel de laatste jaren altijd aan Red Bull Salzburg laten. De Conference League is een mooie kans voor Ferdy Druijf en de zijnen en dus vertelt VoetbalPrimeur je alles wat je moet weten over de tegenstander van de Arnhemmers.

Rapid Wien
Trainer: Ferdinand Feldhofer
Plek in nationale competitie: vijfde (Bundesliga is negentien wedstrijden onderweg)
Stadion: Allianz Stadion (28.435 plaatsen)
Bijnaam: Die Grün-Weissen (de Groen-Witten)

Europees seizoen tot dusver
Als nummer drie van poule H in de Europa League stroomt Rapid in de tussenronde van de Conference League in. Het moest zijn meerdere erkennen in West Ham United en Dinamo Zagreb, maar hield wel het KRC Genk van (toen nog) trainer John van den Brom eronder. Een 0-1 zege in België op de slotdag, dankzij een goal van Robert Ljubicic, was cruciaal.

Dat was één van de twee overwinningen die de Oostenrijkers in de poule boekten. De andere was op speeldag drie, toen Dinamo Zagreb in het voormalige Weststadion tegen een 2-1 nederlaag aanliep. De overige vier wedstrijden werden allemaal verloren, maar wel nipt. Groepswinnaar West Ham won bijvoorbeeld twee keer met 2-0 en met vier voor en negen tegen zijn de doelcijfers zo gek nog niet.

Nederlandse historie tegen Rapid
De recordkampioen van Oostenrijk is geen onbekende tegenstander voor Nederlandse clubs, maar tegen Vitesse speelde het nog nooit. PSV trof Rapid daarentegen maar liefst acht keer, waarvan de laatste keer in de tweede ronde van de Europa Cup I in het glorieuze seizoen 1987/1988 was. De Oostenrijkers werden twee keer verslagen: het werd 1-2 in Wenen en 2-0 in het Philips Stadion.

Ook Feyenoord en Ajax kwamen twee wedstrijden in actie tegen Rapid. De Stadionclub zal niet graag terugkijken op zijn ontmoeting met de Oostenrijkers, aangezien het in de halve finale van de Europa Cup II in 1996 zijn meerdere moest erkennen in de Weense formatie. Ook Ajax heeft geen goede herinneringen aan Rapid: in de voorronde van de Champions League werd in 2015 over twee duels verloren.

De speelstijl van trainer Feldhofer
Op 29 november van het vorig jaar werd Ferdinand Feldhofer aangesteld als nieuwe trainer van Rapid Wien. Hij volgde Didi Kühbauer op, die de ploeg in de Oostenrijkse competitie naar te weinig punten kon leiden. Onder de nieuwe oefenmeester gaat het iets beter, hoewel Rapid op een teleurstellende vijfde plaats staat en al tegen een achterstand van 24 punten op koploper RB Salzburg aankijkt. Die ploeg wist echter afgelopen weekend pas in de slotfase met een 1-2 overwinning uit Wenen te vertrekken.

De lage positie van Rapid is met name te wijten aan het defensieve falen van de ploeg. Trainer Feldhofer kiest namelijk voor een spelwijze die Vitesse bekend voor zal komen: hoog druk zetten met de verdedigende risico's die daarbij horen. In een 4-4-2-formatie is het de bedoeling dat er als collectief naar voren wordt verdedigd, waarbij verdedigende middenvelder Emanuel Aiwu een sleutelrol inneemt. Hij kan bij langdurig balbezit van de tegenstander tussen zijn centrale verdedigers in komen te staan en op die manier een 5-3-2 creëren.

Blikvangers
In die opstelling is er waarschijnlijk plaats voor één zeer bekende naam. Yusuf Demir speelde namelijk nog onder Ronald Koeman bij FC Barcelona, maar keerde afgelopen winter terug bij Rapid. Die ploeg verhuurde hem aan Barça en zou na tien officiële duels recht hebben gehad op tien miljoen euro. Dat wilden de Catalanen echter niet betalen en dus heeft Feldhofer tegen Vitesse de beschikking over het Weense wonderkind. Hij moet als nummer tien voor de slimme steekballetjes en snelle dribbels zorgen.

Sinds kort heeft Rapid ook de beschikking over een Nederlander. Ferdy Druijf werd op de slotdag van de winterse transfermarkt gehuurd van AZ en moet de naar de Major League Soccer vertrokken Ercan Kara (Orlando City) doen vergeten. Tegen Salzburg mocht de spits invallen en het lijkt erop dat hij daar in de duels met Vitesse ook op moet hopen. Marco Grüll is namelijk de aanvaller om rekening mee te houden: de nieuwbakken Oostenrijks international zoekt altijd de ruimte achter de verdediging van de tegenstander en is een sluwe speler.

Laatste opstelling: Rapid Wien – RB Salzburg (1-2), vrijdag 11 februari 2022
Gartler; Auer, Moormann, Stojkovic (85. Demir), Schick; Aiwu, Petrovic (75. Druijf), Grahovac, Oswald (67. Ljubicic); Grüll, Kitagawa (67. Arase).