'Verwacht dat Zahavi mede vanwege z'n vrouw vertrekt, Maccabi-fans hopen op hem'

'Verwacht dat Zahavi mede vanwege z'n vrouw vertrekt, Maccabi-fans hopen op hem'

17-02-2022 07:00
21

Voor Eran Zahavi wacht een bijzonder weerzien. De Israëliër van PSV wordt bij Conference League-tegenstander Maccabi Tel Aviv nog altijd op handen gedragen, zo maakt Haaretz-verslaggever en columnist Uzi Dann duidelijk in gesprek met VoetbalPrimeur.

"In Israël worden de grote competities van Europa op de voet gevolgd, waaronder de Nederlandse Eredivisie", laat Dann weten. "Ajax is historisch gezien populair in Israël, maar sinds Zahavi bij PSV speelt, is er ook voor die club veel aandacht. Alle wedstrijden van PSV worden uitgezonden en er is veel interesse vanwege Zahavi."

Dann erkent dat Zahavi in Eindhoven nooit de topvorm etaleerde die hij eerder wel liet zien bij Maccabi. "Ik vond hem onder meer erg sterk aan dit seizoen beginnen, maar hij kreeg bij PSV te maken met blessures en het coronavirus. Ik zou zijn prestaties wel als goed beoordelen, maar niet uitmuntend." De teller van de 34-jarige spits staat dit seizoen op negen doelpunten en zeven assists in 28 officiële wedstrijden.

Onder meer de overval op zijn huis in Amsterdam in mei 2021 had veel impact op Zahavi en zijn gezin. De Israëliër was zelf niet thuis, maar zijn vrouw en vier jonge kinderen waren dat wel. Ze kregen tape over hun mond en zijn vrouw werd met een vuurwapen bedreigd. Ook knipten ze wat van haar haar af. In december werd bovendien opnieuw ingebroken. "Ook in Israël werden de inbraken uitgebreid besproken in het nieuws, maar niet als iets negatiefs over Nederland. Het gebeurde onder meer ook bij spelers in Frankrijk en in andere landen."

Wel overwoog Zahavi te vertrekken door de gebeurtenissen. Deze winter bleef hij uiteindelijk in Eindhoven, maar Dann denkt dat dit komende zomer anders is. Hij heeft bovendien een aflopend contract. "Ik denk dat hij zal vertrekken in de zomer, mede onder druk van zijn vrouw." Het Griekse Olympiakos probeerde hem al te verleiden, maar in Tel Aviv hopen ze anders. "Veel Maccabi-fans hopen dat hij naar 'huis' komt", weet de Israëlische voetbalverslaggever.

Zahavi gaf zelf ook al aan dat hij het weerzien met Maccabi bijzonder vindt. Voor de Israëlische topclub scoorde hij tussen 2013 en 2016 liefst 122 keer in 157 officiële duels. "Maccabi is de club waar mijn hart ligt. Ik heb daar mijn hoogste niveau gehaald. Wie weet keer ik er ooit wel terug", zei hij tegen PSV TV.


Zahavi als speler van Maccabi in 2015

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)