Van Wonderen als leermeester richting volgende stap: 'Hij heeft mij wel geraakt'

Van Wonderen als leermeester richting volgende stap: 'Hij heeft mij wel geraakt'

19-02-2022 13:00 Laatste update: 13:00
12

Luuk Brouwers is dit seizoen kilometervreter en smaakmaker bij Go Ahead Eagles. Kees van Wonderen staat aan de basis van de sterke ontwikkeling van de middenvelder, die komende zomer zo goed als zeker een stap omhoog maakt.

Met acht doelpunten, twee assists en nummer drie op de lijst van kilometervreters in de Eredivisie achter Dani de Wit (AZ) en Luca de la Torre (Heracles Almelo) bewijst Brouwers zijn waarde voor de promovendus uit Deventer. Niet voor niets werd hij in oktober uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand. "Die prijs stelde voor mij persoonlijk heel veel voor", vertelt hij aan VoetbalPrimeur. De middenvelder miste door een blessure de voorbereiding, waardoor hij bij zijn rentree zijn plek moest heroveren. "Dan ben ik in oktober belangrijk en scoor ik regelmatig. Met deze prijs kreeg ik de bevestiging dat ik goed bezig ben. Niet alleen voetballend, ook de statistieken wijzen dat uit."

Voor zijn Go Ahead-tijdperk was Brouwers namelijk een defensieve middenvelder, maar Van Wonderen heeft hem nieuwe inzichten gegeven. "Hij heeft mij wel geraakt. Mijn kijk op voetbal is door hem veranderd. Eerst dacht ik: lekker ballen, balletje hier, balletje daar. Deze trainer heeft mij laten zien dat voetbal uit meer bestaat."

Naast Van Wonderen stak Brouwers ook veel op van Frenkie de Jong, die hij zag transformeren tot complete middenvelder bij het Nederlands elftal en FC Barcelona. "Ik keek altijd naar Frenkie. Bij Ajax kwam hij ook altijd de bal tussen de centrale verdedigers ophalen. Inmiddels heeft hij een andere rol gekregen en is hij belangrijk met doelpunten en assists. Zo ben ik me ook gaan ontwikkelen en uiteindelijk heeft dat goed uitgepakt."

Steunpilaar
Zo goed, dat Brouwers bij Kowet is uitgegroeid tot onmisbare schakel op het middenveld. Niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten voelt hij zijn verantwoordelijkheid. Op het moment dat er sprake van was dat de één derde capaciteit wellicht niet benut zou worden bij Go Ahead Eagles, liet Brouwers van zich horen. "Ik snap dat er supporters zijn die zeggen: iedereen naar binnen of niemand. Maar wij hebben er niets aan om zonder publiek te spelen. Voor de lockdown hebben we zelfs bewezen dat het beter gaat mét publiek." Samen met een aantal anderen uit de spelersraad ging Brouwers het gesprek aan met het bestuur.

Al snel kwamen ze tot de conclusie dat de fans moesten bepalen of het stadion al dan niet voor één derde vol moest zitten tegen AZ. "Het is nooit zover gekomen dat het plan om zonder publiek te spelen daadwerkelijk op tafel lag. Maar ons geluid heeft zich uitbetaald."

De Adelaarshorst
Dat het spelen met supporters verschil kan maken, verduidelijkt Brouwers. Met Go Ahead heeft hij in vrijwel ieder stadion in Nederland gespeeld, maar toch is de sfeer aan de Vetkampstraat uniek, stelt hij. "Wat ik hier merk: de stad is voetbal. Go Ahead Eagles is Deventer en Deventer is Go Ahead Eagles. De connectie tussen de club en Deventer kenmerkt deze stad", aldus de 23-jarige middenvelder. "Ik heb ook bij FC Den Bosch gespeeld, maar als men Den Bosch hoort, wordt er eerst gedacht aan lekker eten of de winkelstraten. Ik denk dat dit het verschil maakt waarom mensen met zoveel passie meeleven tijdens de wedstrijden. Dat voel je als speler. Ik kan niet wachten tot het stadion weer vol zit, want het smaakt naar meer."

Nog zeven keer kan Brouwers genieten van een volle Adelaarshorst, te beginnen met Ajax-thuis volgende week zondag. De kans dat hij na dit seizoen nog in Deventer speelt, is klein. "Ik sluit het niet uit, je weet nooit hoe het loopt. Maar de club en ik zijn heel duidelijk naar elkaar geweest. Dit is een mooi moment voor mij om een stap te maken en voor de club om daaraan mee te werken", stelt de hoofdrolspeler. "Go Ahead is een ontwikkelingsclub die spelers naar een hoger podium brengt. Ik wil graag hogerop voetballen en mijn ambities najagen."

Tekst gaat verder onder de foto

Eind 2020 tekende Jay Gorter, inmiddels keeper bij Ajax, bij tot medio 2024 bij Go Ahead, om zo zijn transferwaarde te verhogen. Brouwers is niet van plan om zijn doorlopende contract tot halverwege 2023 te verlengen. "Nee, een contractverlenging kan ik uitsluiten. We zijn tot de conclusie gekomen het huidige contract in stand te houden en aan het einde van het seizoen te kijken naar de opties. Maar voordat het zover is, staan er nog twee heel mooie uitdagingen te wachten", doelend op de KNVB Beker en een zo hoog mogelijke eindklassering in de Eredivisie. 

(Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)