Van de Beek leeft op, maar moet wennen aan 'Engelse' invulling positie
Donny van de Beek speelt eindelijk weer. De oud-Ajacied is op huurbasis vertrokken naar Everton, waar hij in de eerste vijf duels meteen vier keer in de basis mocht beginnen. Wat voor rol heeft hij bij Everton en wat voegt hij toe aan het spel van The Toffees? VoetbalPrimeur analyseert.
Door Evert van Zoelen
Altijd vooruit:
Sinds de komst van Frank Lampard bij Everton speelt de ploeg voornamelijk vanuit een 4-4-2 of een 4-2-3-1 formatie. Van de Beek speelt centraal op het middenveld, waar hij een duo vormt met Allan.
Van de Beek brengt vooral voetballend vermogen vanuit deze positie. Hij doet hierin een aantal dingen heel goed die kenmerkend zijn voor zijn spel. Ten eerste kiest Van de Beek constant positie tussen verschillende tegenstanders in. Dit zorgt ervoor dat hij de ruimte heeft om de bal te ontvangen van één van de verdedigers. Reageert een tegenstander op Van de Beek door hem af te dekken, dan levert dit weer ruimte op voor andere spelers.
Van de Beek kiest positie tussen vier tegenstanders in, waardoor hij aanspeelbaar is. Bron: Instat
Ten tweede zien we Van de Beek constant om zich heen kijken. Wanneer hij zich vrijloopt centraal op het middenveld is hij constant bezig om te zien hoeveel ruimte hij heeft ten opzichte van de verdedigers en waar eventuele teamgenoten zijn. Van de Beek kan hierdoor geregeld meteen opendraaien, wanneer hij ziet dat hij genoeg ruimte heeft.
Ten derde speelt Van de Beek de bal bijna altijd vooruit. Als de mogelijkheid zich voordoet zoekt hij medespelers die zich gepositioneerd hebben tussen de linies. Ideaal voor een trainer als Lampard die een aanvallendere speelstijl erin probeert te krijgen.
Van de Beek zoekt steeds medespelers tussen de linies met zijn passes. Bron: Instat
Daarnaast voelt Van de Beek goed aan wanneer de centrale verdedigers onder druk staan en hij juist even richting de bal moet bewegen om ondersteuning te bieden.
De lijn naar Allan wordt afgedekt. Van de Beek laat zich zakken om als verbindingsspeler te dienen. Bron: Instat
Direct omschakelen:
Een tweede aspect waarin Van de Beek zich een meerwaarde toont voor Everton is het omschakelen van aanvallen naar verdedigen.
Als centrale middenvelder moet Van de Beek ervoor zorgen dat er direct druk op de bal is wanneer deze wordt verloren. Door slim positie te kiezen weet Van de Beek geregeld de bal te onderscheppen, of de tegenstander zo onder druk te zetten dat een zwakke pass volgt die opgevangen kan worden door een teamgenoot.
De manier waarop Van de Beek dit doet is te zien op onderstaande afbeelding. Wanneer Everton aan het aanvallen is in het zestienmetergebied van de tegenpartij kiest hij centraal op het veld positie. Vanuit deze positie kan hij zien hoe de aanval zich ontwikkelt en kan hij zien welke tegenstanders mogelijk gevaarlijk kunnen zijn als de tegenstander de bal onderschept. Door de afstand richting die spelers te bewaken kan Van de Beek direct vooruit stappen om druk te geven, wanneer de tegenstander de bal verovert en via die spelers de tegenaanval probeert op te zetten.
Van de Beek kiest zo positie dat hij meteen druk kan zetten wanneer Everton de bal verliest. Bron: Instat
Verdedigend:
De belangrijkste verbeterpunten zullen voor Van de Beek vooral op het verdedigende vlak liggen. Everton is het merendeel van de wedstrijden de mindere ploeg. Voor de positie van Van de Beek betekent dit dat hij eerder voor zekerheid moet kiezen. Toch zien we hem geregeld gokken dat hij een bal kan onderscheppen, wat soms tot grote ruimtes achter hem leidt.
Van de Beek moet in deze situatie eigenlijk voor zekerheid kiezen en de ruimte in het centrum afdekken (rode lijn). Hij gokt er echter op dat de bal wordt teruggespeeld en stapt door (gele lijn), waarna Son de ruimte in kan dribbelen en een doelpunt kan inleiden. Bron: Instat
Van de Beek gokt erop dat hij de passlijn nog dicht kan lopen, terwijl Everton geen druk op de bal heeft. Dit zorgt ervoor dat hij de ruimte in het centrum open laat. Twee passes later staat Son één-op-één met doelman Jordan Pickford. Bron: Instat
Daarnaast moet Van de Beek vanuit deze positie veel kopduels aangaan. Waar in Nederland de meeste teams de oplossing over de grond zoeken, moet je als centrale middenvelder in Engeland geregeld de lucht in om een hoge bal te verwerken. In zijn eerste vier wedstrijden gebeurt dit tien keer en Van de Beek weet vijftig procent van die duels te winnen. Opvallend is dat wanneer Van de Beek het duel wint, hij niet altijd in staat is om de bal ook bij een medespeler te krijgen.
Van de Beek wint het kopduel, maar krijgt de bal niet bij een medespeler. Bron: Instat
Oranje?
Van de Beek beleeft een goede start bij Everton en weet meteen zijn stempel op het spel te drukken. De vraag is of hij dat weet vol te houden om zich weer terug te knokken bij het Nederlands elftal. Van de Beek zal ook afhankelijk zijn van de resultaten van The Toffees. Lampard werd gehaald om Everton aanvallender te laten spelen. Echter, na vijf competitiewedstrijden onder zijn leiding staat de teller pas op drie punten. Daarmee staat de formatie uit Liverpool slechts één punt boven de degradatiestreep, nadat maandagavond met liefst 5-0 werd verloren van Tottenham Hotspur. Als de prestaties niet verbeteren, kan het zomaar zijn dat het binnenkort weer helemaal anders moet bij Everton.