'Implementatie' en de keeperskwestie: zes Oranje-uitdagingen voor Van Gaal

25 maart 2022 om 17:30

De voorbereiding op het WK van 2022 in Qatar is begonnen voor Oranje. Met vriendschappelijke wedstrijden tegen Denemarken en Duitsland op het programma moet het Nederlands elftal zich gaan vereenzelvigen met een nieuw systeem en staan er nog andere uitdagingen te wachten. VoetbalPrimeur legt ze je voor.

De systeemkwestie: het overtuigen van spelers
Wat heb je aan een wissel van formatie als je spelers er helemaal geen zin in hebben? Dat had bondscoach Louis van Gaal zich ook gerealiseerd. In diverse persoonlijke gesprekken, tactische meetings en nabesprekingen kneedde hij deze week het geloof in het nieuwe '1-3-4-1-2-systeem' en dat lijkt vooralsnog goed uit te pakken. Frenkie de Jong gaf op een persconferentie aan dat het team er goed op reageert en dat biedt perspectief voor de toekomst, maar succes in wedstrijdverband geeft toch nog een extra zetje. Hopelijk komt dat er in de komende dagen.

De systeemkwestie: wie past er het beste?
Een ander systeem betekent ook dat er misschien spelers zijn die niet meer in het perfecte plaatje van de bondscoach passen. Neem nou een spits als Luuk de Jong, die in een 4-3-3 perfect uit de voeten kan als pinchhitter. Nu is hij niet opgeroepen en dat lijkt met de wissel naar een formatie met twee aanvallers te maken te hebben. In de afgelopen week kregen 28 selectiespelers de kans om te laten zien dat zij wél in het systeem passen. We zijn benieuwd wat daar uit gaat komen en wie er in juni, wanneer Oranje Nations League-duels gaat spelen, niet meer bij zijn.

De systeemkwestie: de laatste details
Van Gaal heeft twee varianten van zijn nieuwe formatie. Hij kan spelen in een 1-3-4-3, met een 'Hollandse driehoek' in de voorhoede, en in de al eerder aangehaalde 1-3-4-1-2. Tegen de Denen zal de bondscoach dat laatste systeem willen zien, aangezien hij vindt dat dat Oranje de beste kans op WK-succes biedt. Echter liet hij ook al doorschemeren dat wijzigingen doorgevoerd kunnen worden als blijkt dat dat de spelers het beste ligt. De twee oefenwedstrijden moeten dat gaan uitwijzen.

Het keepersprobleem: de 'keeper van glas', de oude vertrouweling of de 'Van Gaal-keeper'?
De komende dagen worden de dagen van Mark Flekken. De Limburger, die bij Freiburg wekelijks indruk maakt in de Bundesliga, krijgt een uitgelezen kans om te laten zien waarom Van Gaal hem ooit bij de selectie haalde en hem toen een 'typische Van Gaal-keeper' noemde. Flekken heeft namelijk nu al een voordeeltje ten opzichte van Jasper Cillessen en Justin Bijlow, zijn op papier grootste concurrenten: hij is altijd fit. Als de Freiburg-goalie het goed doet, zou hij zichzelf zomaar nóg een plusje kunnen geven.

Een kwestie van geluk: extra voorbereidingstijd
Er zijn ook uitdagingen die zelfs Louis van Gaal niet in eigen hand heeft. Aan de zeer korte voorbereidingstijd voor het WK, en de weinige trainingsdagen die hij heeft om het nieuwe systeem in te slijpen, kan hij niets doen en dan zou de loting voor de eindfase van het WK ook nog eens zeer ongunstig uit kunnen vallen. Als Oranje bijvoorbeeld in poule A geloot wordt, moeten 'we' al heel snel in actie komen en is de tijd nóg korter. Bij een plekje in poule H krijg je bijna een hele week aan extra voorbereiding en dat zou toch wel heel gunstig zijn.

Misschien nog wel het belangrijkst: vertrouwen kweken in WK-winst
Uiteindelijk valt of staat alles met het geloof in eigen kunnen. In Nederland roepen we voor het toernooi altijd dat we wel 'eventjes' wereldkampioen worden, maar misschien is het niet eens zo heel gek als dat idee bij de spelers ook een heel klein beetje leeft. Laat dat maar aan motivator Van Gaal over: als hij de selectie ervan weet te overtuigen dat er met de nu al legendarische 1-3-4-1-2 veel mogelijk is in Qatar, dan mogen alle tegenstanders wel uitkijken. Op naar de loting!