Maduro wijst PSV, Sparta en Groningen af en stopt op tv bij Eredivisie-klus

Maduro wijst PSV, Sparta en Groningen af en stopt op tv bij Eredivisie-klus

06-04-2022 10:32 Laatste update: 12:27
6

Tim van Duijn

Eén van de grootste trainerstalenten van Nederland blijft voorlopig in de Keuken Kampioen Divisie. Almere City maakte dinsdag bekend dat Hedwiges Maduro langer bij de club blijft. Dat is knap, want Maduro stond ook in de belangstelling van clubs uit de Eredivisie. Waarom dan toch blijven?

Maduro tekende dinsdag voor twee jaar bij bij Almere City, waar hij de leiding heeft over het beloftenelftal. De afgelopen periode kreeg hij aanbiedingen van onder meer Sparta, FC Groningen en PSV. In Eindhoven kon Maduro assistent-trainer bij Jong PSV worden, Sparta en Groningen hadden diezelfde rol in gedachten, maar dan bij het eerste elftal. Ook was er interesse uit het buitenland.

"Wat ik al in het persbericht vertelde: ik weet waar ik mee bezig ben en wil me ontwikkelen als trainer", zegt Maduro. "Ik heb in mijn carrière veel op gevoel gedaan en dat doe ik nu weer. Slapeloze nachten waren het dus niet. Natuurlijk ben je benieuwd naar wat andere clubs te bieden hebben en waar je het meeste kunt leren. Je kijkt goed naar wat het beste bij je past. Ik weet niet of je het twijfelen kunt noemen, je oriënteert je. Mijn contract liep af, dan is het ook logisch dat je nadenkt over de toekomst. Dat zou iedereen doen. De conclusie is dat ik een betere trainer word door bij Almere te blijven."

Laatste diploma
De komende periode staat voor Maduro in het teken van het behalen van het allerlaatste UEFA Pro-diploma. Hij heeft er nu twee, binnenkort zijn dat er drie. "Dat is van de vier het laatste diploma dat je als trainer moet halen. Ik zit in de afrondende fase van mijn derde en het duurt zeker nog anderhalf à twee jaar voor ik de laatste heb. Pas dan kun je hoofdtrainer zijn. Daarom was de kans aanwezig dat ik ergens assistent zou worden, in de Keuken Kampioen Divisie of Eredivisie. Vandaar dat er ook interesse was van verschillende clubs."

Almere City meldde op de clubsite dat Maduro 'lucratieve aanbiedingen uit binnen- en buitenland' kreeg. "Dat ging om clubs uit Europa, dan moet je denken aan de landen waar ik zelf gespeeld heb (Maduro speelde in Nederland, Spanje, Griekenland en op Cyprus, red.). Daar kon ik in principe dezelfde rol krijgen als die ik hier nu heb."

"Met het diploma dat ik straks heb kan ik eerste assistent zijn en alle trainingen leiden. Je kunt bijna alles doen, zelfs de opstellingen, behalve de interviews na afloop. That's it. Dat is interessant voor veel clubs. Je zag het bij Fortuna Sittard met Sjors Ultee en Kevin Hofland: Ultee had zijn UEFA Pro-diploma, maar iedereen wist dat Hofland alles deed. Er zijn clubs die daarvoor kiezen. Die optie was er voor mij ook, maar ik zag dat niet zo zitten. Ik heb ook geen haast ofzo, ik moet nog veel leren. We hebben het goed gedaan met Almere City, zijn kampioen geworden van de Eredivisie O21 en staan nu ook weer bovenaan. Het gaat lekker."

Televisiewerk
De kans is groot dat Maduro binnen afzienbare tijd van de buis verdwijnt. Hij is werkzaam als analist bij ESPN. "Als ik in de Eredivisie ga werken, stop ik ermee. Ik ga niet de Eredivisie analyseren als ik bij een Eredivisie-club werk. Dat vind ik niet netjes. In de KKD is dat wat anders. Ik ben nu ook als assistent werkzaam bij het eerste elftal en kan dan af en toe de Eredivisie analyseren. Het is juist handig voor de toekomst: als we promoveren weet ik veel van de clubs af. Het analyseren van wedstrijden hoort ook bij het trainersvak."