Sugawara moet na drie jaar nog steeds wennen: 'Nederlandse vrouwen, bijvoorbeeld'

9 april om 12:49

Yukinari Sugawara moet nog altijd wennen aan het leven in Nederland. De Japanner streek drie jaar geleden neer bij AZ, maar staat zo nu en dan nog altijd perplex door de verschillen in cultuur.

Op het voetbalveld is Sugawara inmiddels gewend bij AZ, maar daarbuiten nog niet. "De Nederlandse vrouwen bijvoorbeeld", zegt hij tegen de NOS. "Die zijn zo lang. In Japan moet ik altijd naar beneden kijken, maar hier zelfs naar boven om ze aan te kijken. En het eten hier! De eerste keer dacht ik echt: wat is dit? Een soort stamppot met vlees erop. Er lag ook geen rijst bij en ik hoorde dat er aardappels in zaten. Toen dacht ik: zo'n cultuur hebben ze dus..."

De Japanner, die als rechtsback en rechtsbuiten in actie komt voor AZ, voelt zich na drie jaar in voetballend opzicht wel al thuis in Nederland. "Het niveau in Nederland ligt hoger. Al denk ik dat Japanse spelers een betere techniek hebben. Wat mij vooral opviel, was de enorme wil om te winnen. Die indruk kreeg ik al heel snel. Zelfs als we een wedstrijdje op de training spelen, wil iedereen winnen."