Spelen tegen Ronaldo en Zlatan in de Serie A: 'Hoe houd je je dan staande?'

3 mei om 17:00

  Bram Nuytinck leeft de voetbaldroom van een verdediger in Italië. In de Serie A heeft hij zich als stopper van Udinese al meermaals mogen meten met spitsen van wereldniveau en in een groot interview met VoetbalPrimeur, waarvan dit het eerste deel is, vertelt hij onder meer over de ontmoetingen met Cristiano Ronaldo en Zlatan Ibrahimovic.

  Udinese is een vaste gast in de Italiaanse Serie A en speelt al 26 jaar onafgebroken op het hoogste niveau. De laatste vijf seizoenen daarvan zijn met Nuytinck in de gelederen: hij krijgt als centrale verdediger jaarlijks te maken met de spitsen van clubs als Juventus, AC Milan, Internazionale, Napoli, AS Roma en SS Lazio. "Gigantisch als je je indenkt tegen welke spitsen je hier allemaal speelt", zegt de 31-jarige Maldenaar. "Ronaldo, Higuaín, Ibrahimovic, Icardi, noem ze allemaal maar op. Het zijn zo veel goede spelers. Voor jezelf is dat mooi en je kan kijken hoe je het tegen dat soort spelers oplost. Hoe houd je jezelf staande? Dat zijn mooie meetmomenten."

  Nuytinck, die nog een jaar vastligt in Udine, hoeft niet lang na te denken als hem gevraagd wordt naar de beste waar hij ooit tegen speelde. "Het is heel cliché, maar dat is toch Ronaldo. Echt fenomenaal hoe goed, sterk en slim hij op zijn leeftijd nog is. Het was heel bijzonder en ook moeilijk om tegen hem te spelen. Tijdens de wedstrijd praat hij niet tegen je, maar je merkt dat hij constant bezig is om de juiste positie op te zoeken. Hij is heel geconcentreerd en gefocust om op de goede plek te staan als de buitenspelers aan de bal zijn en pakt het heel slim aan."

  Voor verdedigers is het ontzettend lastig om bij de Portugese aanvaller, die nu bij Manchester United speelt, in de buurt te blijven. "Als de buitenspeler een voorzet geeft, maakt Ronaldo een loopactie", legt Nuytinck uit. "Stel je voor dat die bal niet aankomt. Veel spitsen blijven dan staan, waardoor je als verdediger makkelijk kan blijven dekken, maar Ronaldo heeft al lang in de gaten dat hij de bal niet gaat krijgen en zakt dan terug. Dan heeft hij een andere positie en heeft hij weer het voordeel van een nieuwe loopactie. Die man is zo slim in het strafschopgebied."

  Ook Ibrahimovic krijgt een eervolle vermelding van de voormalig verdediger van NEC en Anderlecht. "Hij is eigenlijk net zo als Ronaldo en kiest ook heel slim positie. Bij hem heb ik altijd het gevoel dat hij precies weet wanneer hij de bal één keer moet raken, twee keer moet raken of wanneer hij hem langer bij zich moet houden. Hij weet gewoon precies wat hij wel moet doen en wat hij niet moet doen. Ik heb ook tegen Lukaku en Immobile gespeeld en die zijn ook geweldig, maar Ronaldo en Ibrahimovic staken er wel echt bovenuit."

  Wie denkt dat Nuytinck en Udinese altijd het onderspit moesten delven tegen dat soort spitsen, komt bedrogen uit. De verdediger bewaart mooie herinneringen aan een treffen met Juve in juli 2020. "Zij konden toen in de coronaperiode kampioen worden en wij hadden nog wel wat punten nodig om onderin weg te komen. Wij speelden met Hidde ter Avest, Marvin Zeegelaar, William Troost-Ekong en ikzelf in de defensie, een volledig Nederlandse achterhoede. Toen wonnen we met 2-1 in de laatste minuut. Een gigantische zege voor ons, dat zal me zeker bijblijven."