De Mos: 'Het is voor Haller goed dat er een nieuwe trainer komt bij Ajax'

De Mos: 'Het is voor Haller goed dat er een nieuwe trainer komt bij Ajax'

09-05-2022 08:00 Laatste update: 08:05
80

Tim van Duijn

Aad de Mos spreekt van een schande na de zeer discutabele slotfase bij Feyenoord - PSV, waardoor de kans groot is dat Ajax de landstitel binnenhaalt. Een fout van scheidsrechter Serdar Gözübüyük en de VAR kost PSV de kop in de titelstrijd. De Mos laat ook zijn licht schijnen over de spitspositie bij Ajax en de degradatiestrijd.

Er is al langer veel te doen om de VAR en afgelopen weekend was het weer raak. Eindhoven staat in vuur en vlam na het besluit van Gözübüyük om Feyenoord in de blessuretijd een strafschop te geven, waardoor de voorsprong van Ajax vier punten blijft. "Schandalig. We zien het nu dit weekend: de VAR kan je laten degraderen en je de titel ontnemen", zegt De Mos, die ook doelt op de wedstrijd PEC - FC Utrecht, waarin de arbitrage in de fout ging bij de afgekeurde goal van Gervane Kasteneer.

"Mauro draait zich om en weet niet eens waar de bal is", zegt De Mos over het veelbesproken moment in De Kuip. "Waarschijnlijk komt het door De Kuip en de emotie. Dit mag niet. Wat er bij PEC gebeurde, is ook een schande. We hebben een hoop aan de VAR gehad, maar ook een hoop ellende. Ja, de titelstrijd is nu beslist. Heerenveen-thuis ligt Ajax normaal gesproken wel, zeker nu met het publiek erachter. Vitesse had veel gevaarlijker geweest. Ajax geeft dit niet meer weg."

Wat als Feyenoord - PSV gewoon in 1-2 was geëindigd? "Dan hadden we een spannende ontknoping gehad. PEC Zwolle - PSV en Vitesse - Ajax, dan had je hetzelfde scenario als uit 2007/2008 gehad. Dat gaat toch in de koppies zitten", zegt De Mos. Ajax verspeelde eerder op zondag twee dure punten bij AZ. "Terwijl Ajax een geweldige eerste helft speelde. AZ besloot het in de tweede helft anders doen, waardoor alle kwaaltjes van Ajax weer zichtbaar werden. Het was een kopie van de wedstrijd tegen PSV in De Kuip. Zowel PSV als AZ kwam op achterstand, meer druk naar voren toe, trainers laten de boel los, waardoor de spelers van Ajax in de problemen kwamen. Timber struikelde over de bal heen, Blind raakte geen bal meer en stond verkeerd te dekken. Ze maakten de ene na de andere fout."

Sébastien Haller zit al weken vast en scoorde tegen AZ voor de zesde wedstrijd op rij niet. "Haller is kapot gemaakt door zijn eigen trainer. Dat is de schuld van Ten Hag", zegt De Mos. "Geen trainer zet de topscorer van Nederland en Europa op de bank in zo'n belangrijke bekerfinale. Wie doet dat nou? Dat doet wat met je als speler."

De Mos is nog niet overtuigd van Brian Brobbey. "Ik moet het nog zien. Ik zie hem ook zelden negentig minuten spelen. Het is invallen, uitvallen, invallen, uitvallen. Laat staan over een heel seizoen. Brobbey is voor mij niet de spits waar je een heel seizoen op kunt leunen in de Eredivisie, beker en Champions League. Als ik Ajax was, zou ik Haller houden. Hij heeft een fantastisch seizoen gehad en dit is pas zijn eerste volledige jaar. Grote spelers als Kieft, Van Nistelrooy, Van Basten en Bosman lieten het ook in het tweede jaar zien. Haller zal vergeleken worden met het eerste jaar en dat is niet makkelijk omdat hij het fantastisch gedaan heeft. Het zal voor hem goed zijn dat er een nieuwe trainer komt."

Degradatiestrijd
In de top van de Eredivisie wás het bloedstollend spannend, onderin is dat nog altijd het geval. RKC Waalwijk, Fortuna Sittard, Sparta, Willem ll en PEC Zwolle hopen degradatie te ontlopen en dus lonkt een bijzondere apotheose. "Dat is een loterij, ik durf het niet te zeggen. PEC speelt het beste voetbal van alle vijf. Fortuna Sittard en RKC Waalwijk dachten dat ze veilig waren, maar zijn dat niet. PEC had in de winterstop zes punten en moest van heel ver komen."

"RKC - Heracles wordt een kraker en Sparta - PEC een uitzonderlijke wedstrijd waarbij de verliezer waarschijnlijk hangt. Als PEC degradeert, zou dat jammer zijn voor Dick Schreuder, een uitstekende trainer. Sinds hij is ingestapt, kijk ik graag naar PEC. Ze hebben ook veel pech gehad, dat had zomaar een paar punten kunnen schelen."