Op weg naar promotie met De Graafschap: 'Wij zijn altijd klaar voor de Eredivisie'

Op weg naar promotie met De Graafschap: 'Wij zijn altijd klaar voor de Eredivisie'

13 mei - 19:00 Laatste update: 12:00
Eredivisie 29 Reacties

Guy Habets

Het reguliere seizoen van de Keuken Kampioen Divisie zit erop en met FC Emmen en FC Volendam krijgt de Eredivisie volgend seizoen al twee nieuwe aanwinsten. Daar komt misschien wel een derde ploeg uit de Keuken Kampioen Divisie bij. VoetbalPrimeur blikt met alle zes de clubs die willen promoveren uit de nacompetitie vooruit op het seizoenstoetje en nu is het de beurt aan De Graafschap en captain Ted van de Pavert.

Tot de laatste speeldag was het onzeker of De Graafschap deel zou mogen nemen aan het seizoenstoetje. Het was volledig afhankelijk van andere ploegen, maar het dubbeltje viel de goede kant op voor de Superboeren en dus mogen ze op herhaling. De kans op promotie is echter een stuk minder groot dan in de voorgaande twee seizoenen. In 2020 werd de competitie door de KNVB afgebroken toen de formatie uit Doetinchem op een directe promotieplek stond en vorig jaar verprutste De Graafschap het in de laatste twee speeldagen.

Tegen Jong Ajax en Helmond Sport was één goal genoeg om de gang naar de Eredivisie te maken, maar lukte het De Graafschap niet om te scoren. In de play-offs ging het vervolgens helemaal mis tegen Roda JC. "Dat was bizar", herinnert Van de Pavert zich. "Daar denk ik nog wel eens aan, omdat het heel erg veel pijn deed. Als je twee keer zo dichtbij bent, en het misgaat, een keer door de KNVB en een keer omdat je zelf een doelpunt vergeet te maken, doet dat heel veel pijn."

Nu pas komt de kans op eerherstel en de captain van de Superboeren erkent dan ook dat het mislopen van promotie dit seizoen nog wel eens door zijn hoofd heeft gespookt. "Dat is niet iets waar je zomaar even overheen komt. Als je ziet hoeveel kansen we nog gehad hebben, is dat ongekend. Het komt ook aan op een beetje geluk, pech. Soms zijn dingen ook gewoon niet uit te leggen. Maar goed, ze zeggen dat drie keer scheepsrecht is, dus laten we het hopen."

Voorafgaand aan het seizoen werd De Graafschap tot één van de favorieten voor directe promotie gebombardeerd. 38 competitiewedstrijden later is de club uit Doetinchem vooral blij dat de nacompetitie gehaald is. Van de Pavert weet echter dat iedereen in de play-offs weer op nul begint. "We begonnen het seizoen met prima voetbal, de resultaten waren goed en we stonden bovenin. Dan komt de klad erin en gaat het bergafwaarts, zo erg dat we op de laatste speeldag afhankelijk waren van wel of geen play-offs. Ik had een beter seizoen gehoopt en verwacht qua resultaten, maar gelukkig kunnen we nog aan de bak."

De Superboeren kunnen er dus toch voor gaan zorgen dat de Achterhoek volgend jaar weer kan genieten van voetbal op het hoogste niveau. "Ik denk dat De Graafschap altijd klaar is voor de Eredivisie als je kijkt naar de grootte van de club en de supporters. Het zou voor De Graafschap sowieso fantastisch zijn om te promoveren en dan te handhaven. Hopelijk kunnen we dan doorgroeien naar een stabiele Eredivisie-club. En of we er klaar voor zijn, tja, zeg het maar. Er zijn ook clubs gepromoveerd waarvan je je afvroeg of ze er klaar voor waren, die doen het nu hartstikke goed. Kijk naar NEC, Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk."

De play-offs gaan dit seizoen, in tegenstelling tot vorig jaar, weer over twee wedstrijden. De Graafschap stroomde in de eerste ronde in en speelt daarin tegen FC Eindhoven. Op maandag 9 mei werd het op de Vijverberg 1-1 en vier dagen later volgt de uitwedstrijd. Als de Superboeren dat tweeluik winnen, treffen ze het de winnaar van het duel tussen NAC Breda en ADO Den Haag. In de finale zou de Graafschap dan op Excelsior, Roda JC of de nummer zestien van de Eredivisie kunnen stuiten.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s