VP Award 2022: Ajax-revelatie moet tweede plaats delen met een 'Eintovenaar'

VP Award 2022: Ajax-revelatie moet tweede plaats delen met een 'Eintovenaar'

12 mei - 12:00 Laatste update: 12:01
Eredivisie 91 Reacties

Wie wordt de opvolger van Dusan Tadic? De stemmen zijn geteld en de uitslag van de VP Award 2022 is bekend. De komende dagen tellen we af naar de grote winnaar van het seizoen. Voor het zover is, zetten we de nummers vijf tot en met twee in het zonnetje. Het podium moet iets anders ingericht worden, want er is geen nummer drie en het schavot voor plek twee moet ruimte genoeg hebben voor Cody Gakpo én Jurriën Timber.

Cody Gakpo
Het laatste kwartier van PSV – NEC (3-2) ging maar over één man. Gakpo, de aanvaller die de Eindhovenaren dit seizoen vaker wel dan niet bij de hand nam, gaat het Philips Stadion misschien verlaten en dat willen de fans van PSV koste wat kost voorkomen. Een ludiek contract werd de lucht in gehouden, Gakpo zette er met een spuitbus zijn 'handtekening' op en luid gejuich galmde door de Brabantse voetbaltempel. Het zegt alles over hoe belangrijk de Eintovenaar dit seizoen voor PSV was.

De 23-jarige aanvaller scoorde twaalf keer en bereidde dertien doelpunten voor in 26 Eredivisie-wedstrijden. Die cijfers leveren hem een gedeelde tweede plaats op in het klassement. In de redactie-uitslag eindigde Gakpo als enige op de tweede plaats, maar van de community kreeg de PSV'er iets minder stemmen. Daarom zal hij de tweede plaats moeten delen. Laten we voor het Nederlandse voetbal hopen dat Gakpo volgend jaar nog één keer een gooi doet naar de VP Award.

Hoogtepunt 2021/2022
Gakpo maakte zijn belangrijkste goal van dit jaar niet in competitieverband, maar in de bekerfinale. Het harde schot in de korte hoek na een actie vanaf links was kenmerkend voor de aanvaller en bleek na negentig zware minuten tegen Ajax uiteindelijk ook nog de winnende goal te zijn. Gakpo zorgde met zijn treffer voor veel emoties aan Eindhovense zijde, niet in de laaste plaats bij hemzelf.

De Kuip bleek sowieso een podium te zijn waar de hij zich thuis voelt. In de competitiewedstrijd tegen Feyenoord scoorde Gakpo in de eerste helft twee keer en leek hij de titelrace weer nieuw leven in te blazen. Dat het anders liep, was niet aan hem te wijten. Qua statistieken was de thuiswedstrijd tegen FC Groningen in het begin van het seizoen het beste duel van Gakpo. Hij leverde twee assists af en maakte er zelf ook eentje.

Conclusie VP
Als Gakpo niet bij PSV had gespeeld, was de formatie van Roger Schmidt nooit zo dicht bij Ajax in de buurt gebleven. Dat is een stelling die we wel aandurven. In bijna alle 26 wedstrijden die de Brabander speelde, pakte hij een goal of een assist mee en was hij op de één of andere manier belangrijk voor PSV. Die 26 wedstrijden is het enige minpuntje dat we kunnen aanstippen: een heel seizoen fit blijven is nog niet gelukt.

Wanneer de captain van PSV dat ook nog aan zijn arsenaal toevoegt, staat hem niets meer in de weg om ook Europees gezien door te breken. Voor PSV-fans en liefhebbers van Eredivisie-voetbal is het te hopen dat hij niet meteen al voor die doorbraak wil gaan en nog één jaartje in Nederland blijft voetballen. Alle buitenlandse clubs die interesse in Gakpo hebben, zullen daar echter heel anders over denken.

Jurriën Timber
'Jurriën, waar ben je? Even naar voren komen!' Erik ten Hag was dwingend na afloop van de kampioenswedstrijd tegen sc Heerenveen (5-0). De Tukker stond namelijk met een beeld in zijn handen dat hij graag aan Timber wilde geven. De technische staf van Ajax had hem uitgeroepen tot Talent van het Jaar en Timber moest die award wel nog even in ontvangst komen nemen. Dat deed hij met een brede grijns.

Dit jaar is de centrale verdediger doorgebroken, en eigenlijk nog veel meer dan dat. Zijn eerste volledige seizoen in de Amsterdamse basis was zó goed, dat niemand er meer aan twijfelt dat Timber binnen afzienbare tijd voor een hele grote zak met geld verkocht gaat worden. De VP-redactie weet dat zeker en hij kreeg dan ook de meeste stemmen van onze redacteuren, maar onze bezoekers waren niet zo gretig. Bij elkaar opgeteld levert het alsnog een gedeelde tweede plaats op.

Hoogtepunt 2021/2022
We kunnen niet in het hoofd van de Utrechter kijken, maar kunnen ons zomaar voorstellen dat de thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund heel hoog op het lijstje staat. Het was dagenlang alleen maar over Erling Haaland gegaan en hoe moeilijk het voor de onervaren Ajax-defensie zou zijn om de Noor af te stoppen. Na negentig minuten was alles anders. Als Timber in zijn broekzak had gevoeld, merkte hij dat Haaland daar veilig in opgeborgen zat.

Scoren deed de twintigjarige verdediger ook. Drie keer vond hij het net en de belangrijkste daarvan werd op 19 februari van dit jaar gemaakt in Tilburg. Ajax had het heel zwaar op bezoek bij Willem II, zoals het wel meer Eredivisie-wedstrijden in 2022 maar moeizaam wist te winnen, totdat Timber opstond. Hij prikte tien minuten voor tijd de 0-1 tegen de touwen en bezorgde zijn ploeg daarmee de punten. Het was het begin van een reeks waarin het voetbal niet altijd even goed was, maar waarin de punten wel gepakt werden.

Conclusie VP
Inzicht, snelheid, durf, techniek, passing en spelintelligentie: Timber heeft het allemaal. Het zijn kwaliteiten die misschien beter passen bij een middenvelder, maar de Ajacied weet zijn sterke punten zo in te zetten dat ze hem ook als centrale verdediger heel goed passen. Dat Timber zijn lengte niet helemaal mee heeft als stopper, wordt daardoor meer dan gecompenseerd.

Of Ajax en de voetbalvolgers komend jaar nog steeds kunnen genieten van Timber, moet nog blijken. Hij heeft nog een contract voor twee jaar en er wordt al aan hem getrokken, onder meer door Manchester United. Erik ten Hag zou de verdediger zomaar eens mee kunnen nemen naar Old Trafford. Zeker is dat het niet voor niets zal zijn. Timber heeft zichzelf dit seizoen opgewaardeerd en gaat de toekomst in als dé Amsterdamse goudmijn.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s