Dick Schreuder: 'Wat ik hier aantrof, kan gewoon niet meer qua professionalisme'

Dick Schreuder: 'Wat ik hier aantrof, kan gewoon niet meer qua professionalisme'

15 May - 21:43
87

Dick Schreuder zet de verhoudingen op scherp na de degradatie van PEC Zwolle. De trainer lijkt vooralsnog aan boord te blijven, maar geeft wel te verstaan dat er het nodige moet veranderen bij de Blauwvingers, die komend seizoen voor het eerst in tien jaar in de Keuken Kampioen Divisie gaan uitkomen.

Schreuder verving tijdens het seizoen Art Langeler, begon met PEC aan een knappe inhaalrace, maar trok uiteindelijk toch aan het kortste eind. In principe dient hij zijn doorlopende contract uit. "Maar de randvoorwaarden moeten wel goed zijn", waarschuwt hij in gesprek met De Stentor. "Er gaan elf spelers weg. Als ze me daarvoor drie spelers teruggeven, kunnen ze het beter zelf doen. Ja, echt. Je kan toch niet elf spelers wegdoen en er maar drie voor terughalen?"

De broer van toekomstig Ajax-trainer Alfred Schreuder – met wie hij overigens niet gaat samenwerken in Amsterdam – hoopt op minstens zes versterkingen en vindt dat PEC ook buiten de lijnen stappen moet zetten. "Hoe kan je een voetbalbedrijf leiden als je geen normaal trainingsveld hebt? Dat je ook nog eens moet delen met jeugd. Daar het begint het toch mee? We hebben het hier wel over een voetbalclub, hè!" Schreuder vindt ook de staat van het krachthonk niet passen bij een club als PEC. "Ik durf te zeggen dat bij Katwijk (waar hij tussen 2014 en 2018 trainer was, red.) heel wat dingen beter en sneller zijn geregeld dan bij PEC. Dat is een harde uitspraak, maar is wel zo. Echt, wat ik hier heb aangetroffen, kan gewoon niet meer qua professionalisme."

Schreuder spreekt van structurele problemen en trekt de vergelijking met hét hoogtepunt uit de PEC-geschiedenis, de bekerwinst van 2014. "Als je aan Bram (clubicoon Bram van Polen, red.) vraagt hoe dat komt, zegt hij: omdat elf spelers de dag van hun leven hadden en de loting gunstig was. Zo moet je het ook zien. Als wij dit seizoen alle geluk van de wereld hadden gehad, waren we er ook in gebleven. Maar dan zijn de problemen nog niet weg."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s