'Mensenmens' Schreuder past goed bij Ajax: 'We hadden hem erg hoog zitten'

'Mensenmens' Schreuder past goed bij Ajax: 'We hadden hem erg hoog zitten'

18 May - 12:30 Laatste update: 14:23
27 Reacties

Nordin 't Hart

Het tijdperk van Erik ten Hag zit er definitief op bij Ajax, waardoor het tijd is om vooruit te kijken. Alfred Schreuder zal het stokje overnemen van de naar Manchester United vertrekkende coach. Wat kunnen de fans en spelers in Amsterdam verwachten? VoetbalPrimeur vroeg het aan Lasse Schöne en Nick Marsman, die Schreuder allebei van dichtbij aan het werk zagen.

Schreuder vertrekt met de Belgische landstitel op zak naar Ajax. Tussen 2018 en 2019 was de man uit Barneveld al werkzaam als assistent van Ten Hag in Amsterdam. Schöne maakte Schreuder onder meer mee in het seizoen dat Ajax de halve finale van de Champions League bereikte. "Zijn oefenstof was toen goed", blikt de Deen in gesprek met deze website terug. "Alfred werkt graag met jonge spelers en kan mensen beter maken. Hij is iemand die heel goed is in dingen duidelijk uitleggen, of het nou een wissel is of een oefening op het veld."

Nick Marsman kent Schreuder als speler, assistent én hoofdtrainer van zijn tijd bij FC Twente. "Toen ik hem meemaakte als teamgenoot, trainde ik alleen mee met het eerste van Twente. Misschien telt dat niet helemaal", lacht de doelman van het Amerikaanse Inter Miami. "Alfred is echt een mensenmens, je krijgt een warm gevoel als je met hem praat. Van de trainers die ik heb meegemaakt, is hij wel één van de meest menselijke van allemaal."

In eerste Ajax-periode al populair
In Amsterdam gaan er verhalen dat Schreuder in zijn eerste Ajax-periode bijzonder geliefd was onder de spelers. Schöne kan dat bevestigen. "Dat klopt, hij lag zeker goed in de groep, hij zat er echt in. Dat zegt natuurlijk wel iets. Alfred was ook iemand die wij op tactisch vlak heel hoog hadden zitten bij Ajax. Zijn oefenstof was heel fijn, goed en duidelijk. Als ploeg heb je dat natuurlijk graag, dat je een assistent hebt die de ideeën van de trainers kan overbrengen op de groep."

Toen Schreuder de rechterhand van Ten Hag was, werden er ook een aantal tactische meesterplannetjes bedacht in Amsterdam. Zo werd Hakim Ziyech niet meer als middenvelder maar als rechtsbuiten gebruikt, belandde Dusan Tadic in belangrijke duels in de spits en schoof Frenkie de Jong in balbezit helemaal terug naar de defensie, om de bal op te halen. Naar verluidt speelde Schreuder een belangrijke rol in het maken van die plannen, al kan Schöne dat niet helemaal bevestigen. "Dat weet ik niet, omdat ik natuurlijk niet in het trainershok heb gezeten."


Schreuder geeft instructies op de Ajax-training, met Schöne op de achtergrond

"Hij is wel iemand die met de hoofdtrainer over dit soort zaken spreekt, absoluut", gaat de voormalig Ajacied verder. "Alfred is niet iemand die alles opschuift naar de trainer. Hij is juist iemand die zijn mening geeft en met ideeën komt. Het is wel vrij duidelijk hoe Alfred als persoon en trainer is."

'Hij probeerde ons altijd te beschermen'
Tussen 2010 en 2015 maakte Marsman mooie en minder mooie momenten mee met Schreuder bij Twente. Met de huidige trainer van Club Brugge aan het roer speelde Marsman Europa League-voetbal, maar werd hij ook voor het eerst in zijn loopbaan gepasseerd. "Alfred vond het een moeilijke boodschap om te brengen, dat hij me uit het doel haalde (in het seizoen 2014/15, red.)", vertelt de keeper. "Ik vond het heel netjes hoe hij met de situatie omging. Sommige trainers schuiven je aan de kant zonder enige verklaring, maar Alfred gaf me in ieder geval uitleg. Daar kon ik weer mee verder."

Later heroverde Marsman zijn plekje in het elftal van Schreuder, maar toen brak er juist een moeilijke periode aan voor de oefenmeester. In augustus 2015 werd hij aan de kant gezet, nadat hij al langer onder vuur lag bij de achterban. "Met alles wat er binnen de club gebeurde, stond Alfred er op dat moment een beetje alleen voor. De fans kwamen er toen ook overheen, je zag dat het hem raakte. Toch probeerde hij altijd de jongens en het team te beschermen. Ik kon dat wel waarderen", vertelt Marsman.


De Twente-fans richtten zich bijna zeven jaar geleden tot Schreuder met een duidelijke boodschap

Vanaf zijn tijd Twente-tijd was Schreuder bij geen enkele club langer dan 2,5 jaar achter elkaar werkzaam. Criticasters zien dat als een minpunt, maar Marsman denkt daar anders over. "Dit is ook een beetje hoe de voetballerij werkt. Deze statistiek typeert ook de ambitie van Alfred. Als hij als assistent ergens is en er een mooie uitdaging als hoofdtrainer komt, dan kiest hij daarvoor. Ik denk dat hij een goede weg heeft bewandeld. Alfred heeft overal wel in de keuken gekeken", doelt Marsman op de periodes van Schreuder bij Hoffenhem, Ajax en FC Barcelona.

Schreuder en Ajax lijken een goede match
Heeft Ajax met Schreuder de juiste opvolger van Ten Hag aangesteld? Schöne en Marsman denken van wel. "Ik vind het een goede keuze van Ajax", stelt eerstgenoemde. "Hij past in het straatje van de club. Of hij de lijn van Ten Hag kan gaan doortrekken? Alfred gaat natuurlijk wel zijn eigen ideeën doorzetten, maar hij is iemand die van voetbal houdt. Het Ajax-spel past goed bij hem. Ik denk dat Alfred het uitstekend kan invullen. Het is duidelijk dat er een goede basis ligt bij Ajax, dus het is fijn instappen voor hem."

Marsman: "Of Alfred het goed gaat doen bij Ajax, kun je achteraf pas het beste zeggen, maar ik denk zeker dat hij een goede trainer is voor Ajax. Het is wel moeilijk natuurlijk, omdat Erik ten Hag een aardige indruk heeft achtergelaten. Daar moet Alfred dan tegenop zien te boksen, maar ik denk dat hij een hele grote kans van slagen heeft bij Ajax."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s