Zo kijkt België naar Schreuder: 'Niet al te memorabel, timing Ajax ietwat bizar'

Zo kijkt België naar Schreuder: 'Niet al te memorabel, timing Ajax ietwat bizar'

17-05-2022 10:00 Laatste update: 11:26
38 Reacties

Daan Jurgers

Alfred Schreuder vertrekt als kampioen van België naar Ajax. Met Club Brugge maakte hij een achterstand van twaalf punten op Union Sint-Gillis goed. Toch heerst er in België verdeeldheid rond de trainer. VoetbalPrimeur praat met clubwatcher Glenn Schrader over de Ajax-trainer in spe.

Schreuder stapte begin januari in bij Club Brugge en beleefde een hobbelige start. "Hij was duidelijk nog zoekende, maar inmiddels kun je - door de landstitel - enkel spreken van een geslaagde periode bij Blauw-Zwart", vertelt Schrader. "Bij zijn aanstelling stond Club Brugge derde, zeven punten achter Union. Nu staat hij met Club Brugge aan de leiding, heeft hij de titel gewonnen en is hij goed op weg om het beste puntengemiddelde ooit te halen als trainer van Club Brugge."

Alfred Schreuder

Verbeteringen onder Schreuder
Schreuder heeft volgens Schrader in ieder geval zijn stempel weten te drukken. Het verschil tussen het Brugge voor en na Schreuder was groot. "Zeer zeker. Schreuder koos bij Club Brugge voor een 3-5-2-formatie en zorgde voor defensieve stabiliteit. Onder Philippe Clement werd er wat directer gevoetbald, maar zorgde dat vaak ook voor ruimte voor de tegenstander en flink wat tegendoelpunten. Met Schreuder als coach kwam er weer defensieve stabiliteit, werd er wat meer gefocust op balbezit en veel positiewisselingen in de aanvalslinie."

Ook moest Schreuder de afgelopen maanden een aantal moeilijke beslissingen nemen. Daar kwamen de kwaliteiten van de trainer naar boven, vertelt Schrader. "Hij heeft enkele selectieproblemen (zoals met Ruud Vormer en Bas Dost, red.) professioneel opgelost. De laatste weken waren er eigenlijk geen problemen meer te horen vanuit de spelersgroep. De laatste weken onder Clement lag dat toch wat anders." Terwijl Vormer en Dost veelal op de bank moesten plaatsnemen, werd Noa Lang onder Schreuder juist 'volwassener'. "Hij blijft een vurig type, maar de echte akkefietjes blijven nu uit. Dat lijkt me toch deels te danken aan Schreuder, die ook bij Ajax een goede relatie had met Lang."

Alfred Schreuder en Noa Lang bij Ajax

"Niet al te memorabel"
Ondanks de goede resultaten liepen Belgische media niet weg met Schreuder, die door Schrader wordt beschreven als een 'grijze muis'. "Opvallend genoeg wordt er niet bijster positief naar Schreuder gekeken. Hij was niet meteen de beste vriend van de Belgische pers en durfde op persconferenties weleens bijzonder korte antwoorden te geven. Dat maakte hem bij enkele perslui uiteraard niet al te populair. Grote uitspraken kreeg je van hem niet te horen, wat er ook voor heeft gezorgd dat hij - ondanks goede resultaten en de titel - eigenlijk niet al te memorabel was."

Ook onder de supporters heerste er verdeeldheid over Schreuder. "Het is nog altijd 50/50. Het ene deel wilde wel langer met hem door en was tevreden met hem na de moeizame eerste seizoenshelft met Clement. Het andere deel is toch nog niet helemaal overtuigd. Maar nu hij de titel heeft gepakt, kan niemand zeggen dat hij een slechte coach is geweest, ook de criticasters niet."

Het vertrek van Schreuder naar Ajax werd nog voor het kampioenschap van Club Brugge bekend. Dit had volgens Schrader weinig invloed op de titelstrijd, ook door de professionele houding van de trainer. "De timing is toch ietwat bizar, omdat Club Brugge nog volop in de titelstrijd zat. Schreuder zelf bleef bijzonder professioneel en wilde er niets over kwijt. Zijn focus lag volledig op Club Brugge en de titel."

Alfred Scheuder viert te titel met Simon Mignolet

Nu Schreuder naar Ajax vertrekt, moet de Jupiler Pro League-kampioen op zoek naar een nieuwe hoofdcoach. Had Brugge niet langer doorgewild met de Barnevelder? "Daar waren twijfels over. Ondanks die goede resultaten en de titel, deden er geruchten de ronde dat het bestuur van Blauw-Zwart en Schreuder toch geen superrelatie hadden. Bij Club Brugge staat men er echter om bekend om trainers niet snel te ontslaan. Een ontslag was ook niet waarschijnlijk, helemaal niet nu de titel binnen is. Maar het is wel duidelijk dat ze Schreuder niets in de weg hebben gelegd om naar Ajax te kunnen gaan. Zeker niet voor anderhalf miljoen euro."

"Schreuder heeft wel voor beterschap gezorgd, maar Club Brugge is aan zijn stand verplicht om kampioen te worden. A job well done, ook niet veel meer dan dat", besluit Schrader.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie