Heitinga: 'Ihattaren moet nog stappen zetten voor Champions League-niveau'

Heitinga: 'Ihattaren moet nog stappen zetten voor Champions League-niveau'

18 May - 10:14
113

John Heitinga ziet dat het moeilijker is geworden voor spelers van Jong Ajax om de stap naar Ajax 1 te zetten. De trainer van de Amsterdamse beloften merkt tegelijkertijd dat talenten vaak minder geduld hebben.

"De ambitie van de jongste generatie is vaak groter dan hun ontwikkeling. Wat wij de spelers voorhouden: hard werken. Discipline en herhaling leveren resultaat", zegt Heitinga in Het Parool. "Tegen mijn spelers zeg ik: maak ­afspraken met jezelf over wat je wilt. Als je die niet nakomt, kun je maar één persoon de schuld geven. Als je naar het niveau van het eerste elftal wilt groeien, dan moet je een buiten­categorie speler zijn: technisch, fysiek en cognitief."

Onder meer Mohamed Ihattaren 'moest zelf de handschoen oppakken', nadat hij met een flinke fysieke achterstand binnen kwam bij Ajax. "Als Mo op Champions League-niveau wil voetballen, moet hij nog stappen zetten. Intrinsieke motivatie is belangrijk, maar sommige talenten hebben een extra zetje nodig. Iets meer structuur en kader. Er komt nu een vakantieperiode aan, dan moet hij afspraken maken met zichzelf."

De oud-international ziet Dusan Tadic als uitstekende leermeester. "Aan het begin van dit seizoen stond Dusan ­Tadic bij ons op het trainingsveld. Hij laat ­voetbal er zo simpel uitzien, maar het is voor de meesten ingewikkeld. Zijn motivatie en zijn arbeidsethos werken inspirerend. Jongens gaan zich afvragen: kan ik dat elke dag opbrengen? Tadic zet echt een norm neer. Als zo’n voetballer van het eerste achter je aan zit, dat werkt beter dan welke trainingsvorm ook. En beter dan een preek van een trainer."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s