Van Gaal wijst Barça-afgang aan als startpunt Mourinho: 'Hoorde onze gesprekken'

Van Gaal wijst Barça-afgang aan als startpunt Mourinho: 'Hoorde onze gesprekken'

24 May - 08:12
49

Louis van Gaal werkte eind jaren negentig bij FC Barcelona samen met een nog jonge José Mourinho. De nu zeventigjarige bondscoach vermoedt dat de basis voor de kenmerkende voetbalfilosofie van The Special One in die tijd is ontstaan.

Op 19 januari 1998 stond Barcelona thuis tegen Valencia 3-0 voor, met nog twintig minuten te gaan, maar wonnen Los Che alsnog met 3-4. Die wedstrijd was een eye-opener voor Van Gaal, die later in zijn carrière voor realistischer voetbal koos. "Ik heb het al vaker gezegd: die wedstrijd heeft mij de ogen geopend. Ik was als coach overgoten met het Ajax-DNA, maar dat is veranderd", vertelt hij aan het Algemeen Dagblad.

Volgens Van Gaal heeft die wedstrijd ook invloed gehad op Mourinho, die toen zijn assistent was. "Mourinho hoorde de gesprekken in onze staf na Valencia ook, daar zat-ie bij. Hij is een heel slimme jongen. Claudio Ranieri was toen de coach van Valencia en Ranieri is de oom van Mourinho als je praat over verdedigend voetbal."

De Portugees brak uiteindelijk door bij FC Porto en maakte naam met verdedigend ingestelde, moeilijk te kloppen teams. Van Gaal verloor in 2010 met Bayern München nog een Champions League-finale van Mourinho, destijds trainer van Internazionale. "Ik denk dat het bij hem twee dingen zijn. Het is zijn karakter in combinatie met de Portugese landsaard. Niet denken dat je beter bent dan anderen. Kijk naar het Portugese nationale elftal. Die hebben verdedigen sinds jaar en dag tot kunst verheven en daar boeken ze successen mee."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s