Van Gaal ziet twee 'pitbulls' bij Oranje: 'Niet defensieve oriëntatie van Davids'

31 mei 2022 om 07:10
Laatste update: 31 mei 2022 om 07:20

Louis van Gaal heeft uitgelegd waarom hij voor Edgar Davids heeft gekozen als assistent, na het vertrek van Henk Fraser. De bondscoach denkt dat zijn 'pitbull' van waarde kan zijn met zijn ervaring. Ook ziet Van Gaal twee spelers in zijn selectie die ook die bijnaam kunnen krijgen.

Fraser zou eigenlijk meegaan naar het WK in Qatar, maar FC Utrecht wilde niet dat de oefenmeester langer een dubbelrol zou hebben. Daardoor heeft Van Gaal zijn staf aangevuld met Davids. "Henk Fraser is een gelouterde trainer, die al successen heeft behaald als hoofdtrainer. Dat heeft Edgar Davids niet, die heeft als trainer helemaal geen grote successen behaald", begint Van Gaal op de persconferentie. "Maar hij heeft wel meerdere eindtoernooien gespeeld, waardoor hij veel ervaring meebrengt."

"Ook was hij altijd mijn pitbull, dat is een compliment", zegt Van Gaal. De geboren Amsterdammer ziet dat twee spelers in de huidige selectie zijn 'nieuwe pitbull' kunnen worden. "Dat zijn Dumfries en Malacia. Maar die hebben niet die defensieve oriëntatie van Edgar, daar moeten ze zich nog in ontwikkelen. Die beelden heb ik vandaag (maandag, red.) ook laten zien."

Oranje speelt in de komende twee weken vier wedstrijden, tegen respectievelijk België, Wales, Polen en opnieuw Wales. De wedstrijden zijn in het kader van de Nations League, maar gelden ook als opmars richting het WK.