'Verdedigend, inzakkend en creatief was Berghuis echt de man van de wedstrijd'

6 juni om 13:56

Steven Berghuis maakte een ijzersterke indruk in de Nations League-wedstrijd tegen België. Jan van Halst zag dat de aanvallende middenvelder van Ajax zich als een vis in het water voelde in zijn nieuwe rol bij Oranje.

"We kennen hem als een flegmatieke rechtsbuiten van Feyenoord. Bij Ajax is dat al veranderd en stond hij ook op het middenveld. Hij kon dat dus wel, maar de vraag was of hij dat ook in zo'n topinterland kon volbrengen", vertelt Van Halst bij Ziggo Sport. "De verrassing zat hem met name in dat hij inzakte en heel vaak naast Frenkie de Jong kwam. Daar had België heel veel moeite mee. Als hij in die positie komt, kan hij met links een schitterende pass geven."

Volgens Van Halst schuwde Berghuis ook het vuile werk niet. "Dan denk je: dat flegmatieke, verdedigt hij wel mee? Dat moet af en toe als je op het middenveld staat", stelt de analist, die de 35-voudig international glansrijk zag slagen. "Dat heet verantwoordelijkheidsgevoel. Het zien is één, maar het doen is twee. Dat deed hij continu."

"Daarnaast heeft hij zijn aanvallende inbreng", gaat Van Halst verder. "Hij is bij de opbouw betrokken en daarna loopt hij helemaal door. Als de aanval dan op een gegeven moment bij de zestien komt, heeft hij dat schot. Zowel verdedigend, inzakkend als creatief naar voren toe was hij voor mij echt de man van de wedstrijd."