Vader Mazraoui: 'In de B1 vaker een huilende dan een blije Nousair in de auto'

6 juni om 17:43

Noussair Mazraoui heeft zijn droomtransfer naar Bayern München afgerond en dat betekent dat hij Ajax na zeventien jaar achter zich laat. De rechtsback uit Alphen aan de Rijn heeft van jongs af aan discipline op moeten brengen om te slagen bij Ajax.

Toen Mazraoui in de Ajax-jeugd ging voetballen, ging hij ook naar de basisschool in Alphen aan de Rijn. "Er waren heel strikte afspraken. Als hij niet zou functioneren in zijn klas, dan zou hij niet gaan trainen. En vice versa", vertelt lerares Esther Biljard in een uitgebreid portret van Omroep West. Dat leverde voor de latere international van Marokko echter geen problemen op. "Noussair is namelijk iemand met wie je afspraken kan maken en die je kan vertrouwen."

Bij Ajax ging het dan weer niet altijd van een leien dakje. "Hij was vroeger een klein, iel mannetje. En bij Ajax moest hij opboksen tegen grote, sterke jongens. Elke training, elke wedstrijd was voor hem zwaar. Hij is nooit in de watten gelegd", vertelt vader Mustafa, die terugdenkt aan de tijd die zijn zoon in de B1 van Ajax doorbracht. "Toen had ik meer een huilende dan een blije Noussair in de auto. Hij had geen band met de trainer en zat constant op de bank. Dat jaar dachten wij: dit is einde oefening."

Uiteindelijk brak hij dus toch door bij Ajax en komend seizoen mag Mazraoui het in de Europese top proberen bij Bayern. "Ajax is machtig mooi. Maar als je te horen krijgt dat Bayern voor hem komt, dan vraag je jezelf af: is dit allemaal echt?", aldus zijn vader. "Er zijn ook andere mooie clubs voor hem gekomen, maar voor hem was dit de juiste keuze. Het maakt ons als familie niet uit waar hij naartoe gaat, wij blijven achter hem staan." Ook juf Esther zal haar oude pupil vanuit Alphen blijven volgen. "Ik vind het heerlijk. Het is onze Nous die bij Ajax voetbalde. We hebben een appgroep met oud-leerkrachten, en dan is het: heb je die voorzet of dat doelpunt in de Champions League gezien? Dan sta ik thuis wel te juichen, ja."