'Zien of ze tegen stress kunnen, Koopmeiners haalde bijvoorbeeld niet z'n niveau'

7 juni om 22:21

Louis van Gaal licht een tipje van de sluier op voor het Nations League-duel met Wales van woensdag. De bondscoach lijkt een aantal andere spelers aan het werk te willen zien in Cardiff.

"Ik wil heel veel spelers zien. Van de spelers die tegen België speelden, weet ik alles. Maar die andere spelers: ik wil zien of ze tegen de stress van het Nederlands elftal kunnen", vertelt Van Gaal op de persconferentie. "Neem Teun Koopmeiners als voorbeeld: hij speelde geweldig bij Atalanta, maar haalde bij Oranje toch niet zijn niveau."

"Het Nederlands elftal is toch iets wat iedere speler heel graag wil, maar dan neemt de stress meestal ook toe", vervolgt Van Gaal. "Als ik ze in deze wedstrijd op kan stellen, dan doe ik dat. En ook deze wedstrijden zijn in het kader van het WK."

Van Gaal is druk op zoek naar de ideale 'mix' bij Oranje voor het eindtoernooi in Qatar. "In mijn boek stond dat ik drie, vier creatieve spelers genoeg vind in een ploeg. De rest moet in dienst spelen van die spelers. Dat hebben we in Brazilië gedaan en dat doen we nu eigenlijk ook weer voor Memphis en Bergwijn. En morgen (woensdag, red.) misschien voor anderen."

"2014 was een mirakel, maar wij kunnen weer voor een mirakel zorgen. Het beste team wint. Daar zijn we mee bezig", besluit Van Gaal.