Commentator Frank Snoeks neemt afscheid van Oranje: 'Slik je kritiek een keer in'

8 juni om 11:24
Laatste update: 8 juni om 11:34

Frank Snoeks is woensdagavond voor het laatst te horen bij een wedstrijd van het Nederlands elftal. De commentator stopt er na 32 jaar mee, bevestigt de NOS.

Snoeks verzorgt al decennia lang het commentaar bij onder andere Oranje en zal bij Wales - Nederland voor de laatste keer te horen zijn. Hij begeleidde een groot aantal legendarische WK-wedstrijden, waaronder de WK-finales van 2006, 2010 (met Oranje) en 2014.

Snoeks deed verslag van maar liefst acht EK's en acht WK's. Vorig jaar stopte hij al als commentator bij eindrondes. Tijdens het WK in Qatar is hij 66 jaar. "De pensioenleeftijd is er niet voor niets. Zo'n eindtoernooi is fysiek heel zwaar met het vele reizen", zei hij elf maanden geleden. "Het is mooi geweest. Ik had ook niet langer door gewild.

'Wales - Nederland markeert het einde van een tijdperk', reageert collega Jeroen Grueter. 'Een woordkunstenaar, een man met oog voor detail, een perfectionist. Een vakman pur sang. Geniet er vanavond nog eens extra van, want zijn karakteristieke manier van verslaggeven zal door vele kijkers gaan worden gemist. Het zou de cynici sieren als ze hun kritiek vandaag een keer inslikken. Laten we er een feestelijk adieu van maken.'

Voorlopig is Snoeks nog wel te horen bij de Eredivisie-wedstrijden, die in samenvatting worden uitgezonden door de NOS. Hij gaf bij ook jarenlang commentaar bij het schaatsen. Daar stopte hij in 2018 al mee.