Ajax en PSV strijden om Gnonto: Zwitserse 'Superjoker' en jongste doelpuntenmaker

8 juni om 13:00
Laatste update: 8 juni om 13:19

Ajax en PSV zijn in de race voor de handtekening van de achttienjarige Wilfried Gnonto. De Amsterdammers gaan volgens transferjournalist Gianluca Di Marzio op korte termijn zelfs in gesprek met de belangenbehartigers van de aanvaller. Wie is de Italiaan, met Ivoriaanse roots? Zes feiten over het Ajax- en PSV-doelwit lees je hier.

1. Jeugdproduct van Internazionale
Met zijn Ivoriaanse ouders groeide Gnonto op in Verbania, een plaats aan het Lago Maggiore in het noorden van Italië. Via de amateurclub Baveno kwam hij bij Suno, dat nauwe banden heeft met Internazionale. Op negenjarige leeftijd werd hij in de jeugdopleiding van I Nerazzurri gestald. Hoewel hij zich mede dankzij zijn fysiek onderscheidde van zijn leeftijdsgenoten, besloot hij op zijn zestiende te vertrekken bij Inter. Kans op een plek in de hoofdmacht had hij bij FC Zürich namelijk wél, waardoor hij, met zijn ouders, naar Zwitserland verhuisde.

2. WK Onder-17
Al vroeg had de Italiaanse voetbalbond in de gaten dat Gnonto een groot talent is. Op zijn veertiende debuteerde hij in Italië O16 en op zijn vijftiende was hij trefzeker namens Italië O17 op het WK in Brazilië. Met die goal kroonde hij zich tot jongste doelpuntenmaker ooit voor de O17 van het land.

3. Geen Premier League, maar Zwitserland
Op dat WK O17 speelde Gnonto zich in de kijker van de Europese elite. De hangende rechtsbuiten kon op concrete belangstelling van Arsenal rekenen. Bij Inter had hij op dat moment nog geen profcontract, waardoor hij voor The Gunners een interessante optie was. Toch kon Arsenal hem niet overtuigen: Zürich werd zijn nieuwe bestemming.

4. 'Superjoker' bij FC Zürich
Gnonto begon bij Zürich in de beloftenploeg, maar werd na een vroege trainerswissel in 2020 als zestienjarige overgeheveld naar de hoofdmacht. In zijn tweede seizoen in de Zwitserse Super League kreeg hij steeds meer speeltijd en had hij met acht goals en drie assists een aanzienlijk aandeel in de eerste landstitel van Zürich sinds 2009. Onder de eigen aanhang groeide Gnonto uit tot publiekslieveling. De Italiaan kreeg een eigen liedje, mét video op YouTube. De bijnaam 'Superjoker' komt niet uit het niets: niemand scoorde het afgelopen seizoen in de Super League vaker als invaller dan Gnonto (6 keer).

5. Debuut in Italiaanse nationale ploeg
Deze interlandperiode heeft Roberto Mancini Gnonto voor het eerst bij de selectie van Italië gehaald. Tegen Argentinië, in de Finalissima op Wembley, bleef hij nog negentig minuten op de bank, maar in de Nations League-wedstrijd tegen Duitsland kreeg hij als invaller zijn eerste minuten. Het bleek een gouden zet van Mancini om de 'Superjoker' in te brengen: Gnonto stond koud in het veld, toen hij zijn eerste assist voor Azzurri kon noteren. Lorenzo Pellegrini hoefde zijn voorzet alleen maar binnen te tikken. Met achttien jaar, zes maanden en 26 dagen is hij de op tien na jongste debutant voor Italië.

6. Nederlandse belangstelling
De razendsnelle ontwikkeling van Gnonto is in Italië, Duitsland en Nederland niet onopgemerkt gebleven. De interesse van PSV kwam eind april op gang en volgens Di Marzio had Ajax Gnonto ook voor deze interlandperiode al op de korrel. De aanvaller ligt nog één jaar vast bij Zürich, maar zijn waarde stijgt in rap tempo. Naar verluidt moet Gnonto tussen de vijf en zes miljoen euro kosten, al lijken de Zwitsers meer te kunnen vragen nu hij zich internationaal op de kaart heeft gezet.