Marktwaardes Eredivisie: Feyenoord in de lift, maar Ajax domineert top-tien

8 juni om 14:30

De nieuwste marktwaardes van de spelers in de Eredivisie zijn woensdag doorgevoerd door Transfermarkt. De spelers van Feyenoord klimmen flink na het bereiken van de Conference League-finale, maar Ajax domineert nog altijd de top-tien.

Feyenoord
De Rotterdamse smaakmakers Orkun Kökcü, Tyrell Malacia, Marcos Senesi en Luis Sinisterra zijn beloond voor de succesvolle Europese campagne. Laatstgenoemde is de meest waardevolle speler van Feyenoord. De Colombiaanse linksbuiten stijgt zeven miljoen en vertegenwoordigt nu een marktwaarde van 25 miljoen euro, volgens Transfermarkt.

Kökcü klimt vijf miljoen en is nu 22 miljoen waard. Daarmee is hij nog net terug te vinden in de top-tien. Senesi en Malacia hebben een nieuw prijskaartje van zeventien miljoen gekregen. De Feyenoord-uitblinkers profiteren niet alleen van hun prestaties op het veld, maar ook van de transfergeruchten rond hen. Ook Fredrik Aursnes (twaalf miljoen) en Lutsharel Geertruida (twaalf miljoen) zijn flink gestegen. Cyriel Dessers blijft nog wat achter ondanks zijn doelpuntendrift in de Conference League. Hij klimt van drie naar zes miljoen. Eerder werd al duidelijk dat Feyenoord de optie tot koop van vier miljoen niet zal lichten.

Ajax
De grote namen van Feyenoord mogen dan in de lift zitten, zij kunnen nog altijd niet tippen aan aartsrivaal Ajax. Jurriën Timber en Sébastien Haller maken een sprong van vijf miljoen en zijn nu 35 miljoen waard. Daarmee zijn zij de meest waardevolle spelers van de Eredivisie, samen met hun Amsterdamse ploeggenoten Ryan Gravenberch en Antony. Het Ajax-viertal kroonde zich tot kampioen en maakte in de groepsfase van de Champions League veel indruk. Bovendien weten zij zich in de belangstelling van diverse Europese topclubs. Dat geldt ook voor Lisandro Martínez, wiens waarde op 32 miljoen wordt geschat. Met ook nog Edson Álvarez (22 miljoen) levert de landskampioen liefst zes spelers van de top-tien.

PSV
Achter de top-vijf uit de hoofdstad, is Cody Gakpo 'the best of the rest' met een marktwaarde van dertig miljoen. De sterspeler van PSV is daarmee de enige die zich staande weet te houden in het Amsterdamse geweld. Gakpo beleefde een sterk seizoen en wist zich in de kijker te spelen van vooral Arsenal. Dat hij niet meer dan vijf miljoen in waarde stijgt, wijt Transfermarkt aan zijn blessureperikelen. Hij kon dit seizoen maar 22 keer in de basis beginnen.

Ook PSV-ploeggenoot Ibrahim Sangaré mag zich tot de tien waardevolste spelers van de Eredivisie rekenen. De waarde van de Ivoriaanse balafpakker wordt nu op 24 miljoen geschat, een stijging van liefst acht miljoen. De Eindhovenaren lijken zelfs een nog betere deal uit het vuur te kunnen slepen nu Premier League-topclubs achter hem aanzitten.

Karlsson
Jesper Karlsson is de meest waardevolle speler die niet bij een club uit de traditionele top-drie speelt. De linksbuiten van AZ behoudt zijn marktwaarde van veertien miljoen euro, waarmee hij zichzelf terugvindt op de gedeeld vijftiende plaats, naast Ajacieden Steven Berghuis en Davy Klaassen en PSV'er Joey Veerman.

Bekijk de marktwaardes van alle Eredivisie-spelers hier