Bondscoach Van Gaal: 'Daarom is Frenkie de Jong ook 112 miljoen euro waard'

9 juni om 07:10

Louis van Gaal was benieuwd hoe de spelers van het Nederlands elftal zich staande zouden houden tegen Wales. Hij wisselde maar liefst elf spelers, maar was niet helemaal tevreden.

Van Gaal baalt van het vele balverlies, waardoor Oranje amper kansen kreeg, maar benadrukt tegelijkertijd dat ook Wales ongevaarlijk was. "Verdedigend zag het er gewoon goed uit", zegt Van Gaal bij de NOS. "Wales kwam op achterstand, ging er achter staan en ging opportunistisch spelen, dan krijg je druk op de ketel. Toen brachten we Frenkie de Jong en Steven Bergwijn. Toen was het over, dacht ik."

Van Gaal kan er onmogelijk omheen dat de 'B-garnituur', hoewel hij het zelf niet zo wilde noemen, niet het niveau heeft van de 'A-garnituur'. Frenkie de Jong wordt als voorbeeld genomen. "Daar hoeven we niet over te discussiëren. Ik wist het al. Alles wat ik weet, hoef ik niet meer te zien. Of hij onmisbaar is? Nee, want we stonden met 0-1 voor hè? Frenkie de Jong brengt een extra kwaliteit met zich mee, daarom is hij 112 miljoen euro waard", doelt Van Gaal op het rapport van onderzoeksbureau CIES.

"Wat moeten we dan nog meer? We hebben de eerste helft slecht gespeeld door veelvuldig balverlies van het hele team. Om dat tegen te gaan heb ik twee balvaste jongens in het elftal laten komen. We stonden wel 0-1 voor toen ze erin kwamen en daarna werd het 1-1. Het was een fantastische counter, ingeleid door Frenkie de Jong. Deze groep is een hele goede groep en zal tot het einde blijven gaan. Dat heb je ook nu weer gezien."

Jong Oranje heeft zich woensdag geplaatst voor het EK. Dat was ook voor Van Gaal altijd het hoofddoel, maar gaat hij nu extra spelers oproepen? "Dat hangt af van of ik geblesseerde spelers heb, maar in principe ga ik zo door. Voorlopig staan we bovenaan, dus het gaat niet zo verkeerd."