Van der Vaart geeft advies aan De Jong: 'Walhalla voor middenvelders, ik zou gaan'

9 juni om 20:37

Rafael van der Vaart denkt dat Frenkie de Jong er goed aan zou doen om naar Manchester United te vertrekken. De voormalig Oranje-international denkt ook te weten waardoor De Jong niet altijd zijn normale niveau kan halen bij FC Barcelona.

Na zijn sterke optredens tegen België en Wales gaat het weer veel over De Jong. Gebruikt bondscoach Louis van Gaal de middenvelder beter dan Barça-trainer Xavi? "Jawel, maar ik vind dat altijd een beetje een excuus", begint Van der Vaart bij Ziggo Sport. "Hij is zó goed, dan moet hij ook op acht kunnen spelen en dan hoef je de bal niet in te leveren. Dat doet hij bij Barcelona wel. Natuurlijk is het knap hoe hij nu speelt, maar hij is bij Oranje zo goed omdat hij de enige is die dit kan. Bij Barcelona staat Frenkie met spelers die hetzelfde kunnen als hij, dan moet je een schijt-aan-alles-houding hebben. Dat heeft hij te weinig gedaan."

Ondertussen worden de geruchten over een De Jong-move naar Man United steeds krachtiger. "Als hij vandaag zou moeten kiezen, dan zou ik naar United gaan als ik hem was", zegt Van der Vaart. "Of Frenkie in de Premier League uit de voeten kan? Iedereen zegt altijd dat het spel zo snel gaat daar, maar ik vind het een walhalla voor middenvelders. Bijna niemand dekt door en er is heel veel ruimte. Het ziet er heel snel uit omdat er veel balverlies geleden wordt", vindt de oud-speler van Tottenham Hotspur.

"Een transfer naar United is natuurlijk ideaal. Dan heb je een trainer die precies weet wat je wel en niet kunt", gaat Van der Vaart verder. "United heeft wel een beetje kwaliteit nodig, vind ik. Stel je voor, Frenkie gaat nu weg bij Barcelona. Is hij dan geslaagd? Hij zal ook denken: nee, ik moet blijven. Zolang die andere gasten daar ook lopen, is hij alleen misschien niet op zijn plek bij Barcelona. Bij United gaat Frenkie meer hebben wat hij bij Oranje heeft: dat hij de enige is in zijn zone."