KKD financieel aantrekkelijker: 'Eredivisie-ambities opzijzetten is verleidelijk'

KKD financieel aantrekkelijker: 'Eredivisie-ambities opzijzetten is verleidelijk'

16-06-2022 17:48
65

Zaakwaarnemer Henrico Drost ziet een nieuwe trend ontstaan in het Nederlandse voetbal, met Erik Schouten en Lennart Thy als voorbeelden. Beiden deden vrijwillig een stapje terug en verruilden hun Eredivisie-club voor een degradant: Schouten verruilt SC Cambuur voor Willem II en Thy is na twee jaar Sparta teruggekeerd bij PEC Zwolle.

Na de degradatie van PEC, Willem II en Heracles Almelo lijkt de Keuken Kampioen Divisie sterker dan ooit. Drost spreekt van 'het begin van een nieuwe ontwikkeling' en denkt dat de top van de Eerste Divisie voor spelers aantrekkelijk wordt dan de onderste regionen van de Eredivisie. "Het is heel simpel. PEC Zwolle, Heracles en Willem II betalen beter dan zeker een handvol Eredivisie-clubs. Dan is de keuze voor velen snel gemaakt", laat hij weten in het Algemeen Dagblad.

Volgens het AD behoorde Thy al tot de grootverdieners bij Sparta, met een bruto maandsalaris van zeventienduizend euro, maar gaat de Duitse spits er bij PEC op vooruit. Hetzelfde geldt voor Schouten, die bovendien voor slechts één jaar bij had kunnen tekenen in Leeuwarden. "Als je dan weet dat je in de top van de Eerste Divisie ook nog in een entourage speelt met meer dan 10.000 toeschouwers, is het verleidelijk om je Eredivisie-ambities opzij te zetten. Ook omdat om de titel strijden vaak leuker is dan vechten tegen degradatie", aldus Drost, die bij Excelsior, De Graafschap, VVV-Venlo, RKC Waalwijk en NAC Breda ervaring opdeed met beide aspecten van het voetbal.

De oud-verdediger verwacht daarom dat meerdere spelers het voorbeeld van dertigers Schouten en Thy gaan volgen. "Een voetballer wil natuurlijk het liefst tegen Feyenoord, Ajax en PSV spelen. Om die reden zullen jonge voetballers ook in de huidige situatie eerder geneigd zijn om, bij interesse uit beide competities, onderin de Eredivisie te gaan spelen. Oudere spelers, zeker die met vrouw en kinderen, zullen daarentegen vaker voor een van de Eerste Divisie-topclubs kiezen. Uit financieel oogpunt is dat nu eenmaal heel verklaarbaar."