PSV strikt 'groot talent', maar bij Wolves 'gefrustreerde' Hoever: 'Hij past daar'

PSV strikt 'groot talent', maar bij Wolves 'gefrustreerde' Hoever: 'Hij past daar'

21 juni - 16:04 Laatste update: 16:04
137 Reacties

Teun Buis

Ki-Jana Hoever stond naar verluidt ook op de radar van Ajax, maar PSV gaat met hem aan de haal. De Eindhovenaren huren de twintigjarige verdediger van Wolverhampton Wanderers, waar voor hem weinig perspectief was. De Britse sportverslaggever Alex Dicken vindt het geen gekke zet van PSV.

"Ik ben niet heel erg verrast, omdat Hoever een goede speler is die in potentie een hoog plafond heeft. Slechts een paar Nederlandse clubs zijn aantrekkelijk voor Hoever, Ajax en PSV vallen daar onder", zegt Dicken, die de Premier League-club op de voet volgt voor de Birmingham Mail en Wolves Live, in gesprek met VoetbalPrimeur.

Hoever speelde in de jeugd van Ajax, maar maakte in 2018 de overstap naar Liverpool. De verdediger debuteerde al op zestienjarige leeftijd in het eerste elftal van The Reds, maar in de jacht op speeltijd vertrok hij in de zomer van 2020 naar Wolves, dat ruim tien miljoen euro betaalde. Zijn transfer pakte echter anders uit dan gehoopt. "Hij werd aangetrokken als stand-in van Nélson Semedo, met kans op speeltijd in de beker. Hij moest zich klaarstomen voor het tweede seizoen. Maar helaas voor Hoever ging Semedo beter en beter spelen en kreeg hij weinig speeltijd onder Bruno Lage."

Hoever heeft de verwachtingen op Molineux daarmee niet kunnen inlossen. "Hij werd gezien als een speler met potentie, dat is nog steeds zo, maar de meeste mensen zullen het eens zijn dat Hoever het niet zo goed heeft gedaan als verwacht", aldus Dicken, die denkt dat de overstap naar PSV kan helpen om zijn carrière vlot te trekken. "De Eredivisie is een stap terug vanuit de Premier League, dus Hoever zou defensief iets minder worden getest. Ook het op balbezit georiënteerde spel van PSV past bij hem."

De Eindhovenaren zijn onder meer gecharmeerd van Hoever vanwege zijn veelzijdigheid, al is het duidelijk wat zijn beste positie is. "Hij is wel echt een rechtsback", benadrukt Dicken. "Dat is ook gedeeltelijk het probleem bij Wolves, waar ze niet met een klassieke rechtsback spelen", doelt hij op het 3-4-2-1 systeem van Lage. "Hoever moest als wingback spelen, maar hij heeft op die plek niet de fysieke kwaliteiten van Semedo, of zijn doortastendheid in de aanval."

Zelf sprak Hoever in september vorig jaar ook een voorkeur uit voor een rol als vleugelverdediger. "Ik denk dat ik een rechtsback ben die goed aan de bal is, die ervan houdt eroverheen te komen, die ervan houdt als derde of vierde aanvaller erbij te komen. Ik heb een goede trap in mijn rechterbeen en ik weet vaak al waar de bal heen moet voordat ik die krijg. Ik ben snel en ik kan mijn mannetje verdedigen. Ik vind het centraal in de verdediging iets te saai. Ik hou van aanvallen", zei hij tegen Voetbal International.

Geen toekomst bij Wolves
In Wolverhampton kreeg Hoever dus weinig gelegenheid om dat te laten zien. Daar komt nog bij dat Hoever niet goed door één deur kan met manager Lage. De Portugees veegde het Nederlandse talent begin maart zelfs de mantel uit, nadat hij al snel geblesseerd raakte in het competitieduel met Crystal Palace. Volgens Lage was dat geen verrassing, omdat Hoever niet met voldoende intensiteit zou trainen. "De jonge spelers moeten begrijpen dat ik mijn tijd niet verspil aan degenen die niet iedere dag hard werken om beter te worden", luidde de waarschuwing. Het was ook meteen het laatste optreden van Hoever voor Wolverhampton Wanderers. Hij keerde eind april terug in de wedstrijdselectie, maar kwam niet meer van de bank.

"Achter de schermen broeide het al een tijdje, maar het was verrassend dat Lage in het openbaar uithaalde", stelt Dicken, die weet dat de houding van Hoever al langer een bron van ergernis was voor Lage. De verdediger was het op zijn beurt beu dat hij nauwelijks kansen kreeg. Na een goed optreden zat hij de volgende wedstrijd 'gewoon' weer op de bank. "Hoever is gefrustreerd door zijn gebrek aan kansen onder Lage. Het is moeilijk voor te stellen dat hij onder deze coach een toekomst heeft bij de club."

"Ik denk dat Wolves ook open staat voor een transfer als de juiste aanbieding komt", vervolgt Dicken. "Ze zullen ongeveer het aankoopbedrag terug willen, zo'n tien miljoen. Zoals ik al zei, ik denk dat de uitspraken van Lage het heel moeilijk hebben gemaakt voor Hoever bij Wolves." In eerste instantie zal PSV Hoever huren. Of de club ook een optie tot koop heeft, wordt niet gemeld.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

#DoneDeal de podcast is ook te beluisteren via Spotify en te bekijken via YouTube!

Plaats een reactie