'Feyenoord en Ajax liggen dwars en willen van afdracht Europese inkomsten af'

'Feyenoord en Ajax liggen dwars en willen van afdracht Europese inkomsten af'

22 June - 13:10
244

Feyenoord en Ajax blijven zich verzetten tegen de plannen voor de zogeheten NL League, een nieuw te vormen competitieorgaan waarin de clubs buiten de KNVB om zelf beslissingen nemen. Volgens Voetbal International is de afdracht van de Europese inkomsten een pijnpunt én komt PSV mogelijk ook in het kamp van de twee rivalen.

De Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisie-clubs hebben nu nog ieder hun eigen overkoepelend orgaan, maar volgens de NL League-plannen zouden ze zich verenigen in één platform. Daarover wordt al sinds september 2020 gesproken, maar Feyenoord en Ajax zijn nog altijd niet overtuigd. Beide clubs hopen onder de verplichte afdracht van Europese inkomsten uit te komen.

Sinds een aantal jaar vloeit vijf procent van de inkomsten van de Europees spelende clubs af naar de overige clubs. Feyenoord en Ajax hopen deze regeling in 2025 te beëindigen: zij hebben de inkomsten naar eigen mening hard nodig om te presteren in Europa, waardoor de internationale positie van de Eredivisie versterkt wordt. Maar volgens de NL League-plannen blijft deze afdracht ook daarna voor onbeperkte tijd doorgaan, schrijft VI.

 Mede hierdoor is het NL League-idee nog altijd niet van de grond gekomen. PSV-directeur Toon Gerbrands heeft zich altijd uitgesproken voor de plannen, maar heeft inmiddels afscheid genomen en is vervangen door Marcel Brands. Wellicht dat die machtswisseling nog gevolgen heeft voor het standpunt van de Eindhovenaren.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s