'Yilmaz verdient meer dan gemiddeld in Eredivisie, maar ik zie geen probleem'

'Yilmaz verdient meer dan gemiddeld in Eredivisie, maar ik zie geen probleem'

22-06-2022 14:30 Laatste update: 15:04
25

Tim van Duijn

Fortuna Sittard was achter de schermen al langere tijd bezig met Burak Yilmaz en wonder boven wonder lekte dat pas vorige week uit. Technisch manager Sjoerd Ars telt zijn zegeningen na het binnenhalen van de Turkse topspits, die dinsdag voor vijf jaar tekende.

"Burak Yilmaz is na mij de grootse spits die Fortuna ooit gehaald heeft", zegt Ars lachend. De opluchting komt duidelijk naar voren in de stem van Ars, die er aanvankelijk niet zeker van was dat Yilmaz daadwerkelijk binnengehaald kon worden. In de eerste plaats omdat de spits bij Lille OSC een kleine drie miljoen euro per jaar verdiende en er veel meer belangstelling voor hem was.

Zaakwaarnemer Necdet Ergezen blijft er nuchter onder. "Hij was transfervrij, geloofde in de club en het project, werd overtuigd en tekende. Heel simpel", vertelt hij. Ars daarover: "Toen we eraan begonnen, had ik zelf ook mijn twijfels of het wel haalbaar was, maar naarmate de tijd vorderde, kreeg ik daar steeds meer vertrouwen in. Als er ergens een mogelijkheid ligt, doe je er ook alles aan om het te laten gebeuren. Ongeveer een maand geleden kreeg ik het gevoel dat het wel eens zou kunnen lukken. De gesprekken werden steeds concreter. Het is mooi om te zien dat Burak voor Sittard gekozen heeft."

Bang voor scheve gezichten binnen de selectie van Fortuna is Ars niet. Yilmaz zal niet voor een zak knikkers en een onkostenvergoeding voor Fortuna komen voetballen. "Tja, Messi verdient bij Paris Saint-Germain ook vast meer dan zijn ploeggenoten. Als hij voor het geld gekozen zou hebben, had hij wel een andere keuze gemaakt. Met het vijfjarenplan (twee jaar onder contract als speler, daarna een trainerstraject, red.) hebben we hem kunnen overtuigen. Dat hij iets meer verdient dan de gemiddelde Eredivisie-voetballer, dat is duidelijk, maar ik voorspel geen problemen. Die had ik in mijn tijd als voetballer ook niet als een andere speler meer verdiende dan ik."

Fortuna is groot nieuws in Turkije
Niet alleen sportief, ook op commercieel vlak zal Fortuna kunnen profiteren van de komst van Yilmaz, die in Turkije een absolute legende is. "Denk dan aan de seizoenkaartenverkoop, de shirtjesverkoop, sponsoring... Toen Juventus Cristiano Ronaldo voor honderd miljoen kocht, werd wel eens gezegd: waar beginnen ze aan? Maar dat bedrag hadden ze binnen de kortste keren weer terugverdiend. Je kijkt dus ook naar de commerciële waarde van een speler. Ik wil Yilmaz niet met Ronaldo vergelijken, maar om maar aan te geven hoeveel impact een speler kan hebben. Als je ziet wat er nu al loskomt aan media-aandacht, dat heb ik bij geen enkele andere speler meegemaakt. Heel mooi om te zien."

Burak Yilmaz naar Fortuna Sittard is tot nu toe dé transfersensatie van deze zomer. Het moet raar lopen wil dit nog overtroffen worden. Zonder de Turkse invloeden was het niet mogelijk geweest. "De rechterhand van eigenaar Isitan Gün (Ogan Tarhan, red.) is goed bevriend met Burak. De afgelopen jaren hebben we regelmatig met hem gedold. Zo van: het zou mooi zijn als je ooit eens deze kant op komt. Daar werd altijd wat lacherig over gedaan, daarom is dit extra mooi. De band die hij met Burak heeft is daarin wel cruciaal natuurlijk."

Yilmaz was al langer in beeld en toch lekte het nergens uit. "We hebben het bewust in zeer kleine kring proberen te houden. Je weet ook dat als uitlekt dat Fortuna Sittard bezig is met Burak Yilmaz, andere clubs zich wel eens zouden kunnen roeren. Dat hebben we echt proberen te voorkomen. Ik heb ook wel eens meegemaakt dat transfers afgeketst zijn nadat het in de media kwam."

Wat nu voor Fortuna?
Ars is dolblij met de komst van Yilmaz, maar zijn werk zit er nog niet op. "We zijn met meerdere spelers bezig omdat we voor verschillende posities nog versterking zoeken. We zoeken nog twee centrale verdedigers, met eentje zijn we redelijk ver. En een nummer tien voor het geval Zian Flemming vertrekt. Voor hem is heel veel interesse. We hebben een aantal biedingen binnengekregen, dus dat is even afwachten. Verder zoeken we nog een rechtsbuiten, een acht en een keeper. Dus er is genoeg werk aan de winkel."