Van Bergen belandt in Frankrijk na transfertwist: 'Reims een beter plan'

Van Bergen belandt in Frankrijk na transfertwist: 'Reims een beter plan'

05-07-2022 12:30 Laatste update: 15:50
10 Reacties

Tim van Duijn

'La première saison est terminée': het eerste seizoen in Frankrijk zit er nog maar net op voor Mitchell van Bergen, of het volgende staat alweer voor de deur. Na een vakantie van vier weken moet de aanvaller van Stade Reims weer vol aan de bak. Van Bergen kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn eerste jaar, zo laat hij weten in een interview met VoetbalPrimeur.

Van Bergen ligt op de bank als we hem bellen. Uitrusten na een zware training, de derde van de week. Rustig opstarten is er niet bij. "Maandag hadden we twee trainingen en dinsdag eentje. Het is wel weer flink aanpoten hoor, pittig. Ik dacht even rustig op te kunnen starten de eerste twee dagen, maar dat kennen ze hier niet. Ik ben hier zeker fitter geworden, maar dat was ik altijd al wel. Na zo'n jaar in Frankrijk sta ik er wel een stuk beter op", zegt Van Bergen.

Van Bergen maakte afgelopen zomer voor om en nabij de twee miljoen euro de overstap van sc Heerenveen naar Stade Reims. Een pittige transfer, niet alleen sportief. "Het is niet niks om ineens naar het buitenland te gaan: een nieuwe club, een nieuw land, een nieuwe omgeving, een andere taal, op jezelf wonen... Alles is anders. Het sportief aanpassen vind ik meestal niet zo moeilijk, het is echt de omgeving die wennen is."

"De mensen hier spreken geen Engels, dus je moet echt je best doen om je te mengen. Een beetje een cultuurshock, ja. Dat was in het begin wel lastig. Natuurlijk mis je je vrienden en familie soms wel, maar over het algemeen gaat het hartstikke goed. Mijn vriendin is met me meegegaan en mijn ouders en vrienden kwamen vaak", zegt Van Bergen.

Van Bergen heeft zijn vriendin hard nodig in Reims. Bij Heerenveen woonde hij samen met Sam Lammers, die hem links en rechts hielp met het huishouden. Voor Van Bergen was het de eerste keer dat hij op zichzelf ging wonen. "Nu heb ik een vriendin die dat voor me doet, haha. Ze zorgt goed voor me. Het is mijn eerste buitenlandse avontuur. Ik heb veel jongens gesproken die dat al mee hebben gemaakt, zij hebben me advies gegeven over hun eerste jaren. Dus ik wist wel redelijk wat ik kon verwachten."

Sportief
Van Bergen heeft zich goed staande weten gehouden in Frankrijk, toch kijkt hij terug op een 'wisselvallig' seizoen. "Ik was de tweede spits, een hele nieuwe positie voor me. En de competitie is totaal anders dan de Eredivisie. De ene keer speelde ik wel, dan weer niet. Mentaal vind ik mezelf heel sterk en ik trek mezelf ook niets aan van wat anderen vinden. Iedereen heeft wel eens een dip, dus dat heb ik in mijn achterhoofd gehouden. Er is een periode geweest dat ik het even moeilijk had, maar daar ben ik best snel uitgekomen."

Van Bergen merkt in Frankrijk de nodige verschillen met Nederland. "Het maakt hier ook geen fluit uit hoe je wint, als je maar wint. Dat moet ik wel zeggen: de media in Frankrijk zijn wel heel anders dan die in Nederland. In Frankrijk klaagt men niet zo snel en worden de voetballers meer gewaardeerd. In Nederland kreeg ik na een nederlaag soms berichten van supporters waar ik helemaal niets mee kan, dat gebeurt in Frankrijk niet."

"Als een trainer je passeert, krijg je in Nederland vaak een uitleg. Hier hoor je soms een uur voor de wedstrijd dat je op de tribune moet plaatsnemen. Dat is mij ook een paar keer overkomen. Dat is wel even slikken, maar je beseft dan wel dat je daar doorheen moet als je wilt slagen. Daardoor denk ik nu minder in excuses en probeer ik nog meer zelfvertrouwen te kweken. En ik ben meer dan ooit bezig om mezelf te verbeteren, als topsporter en persoonlijk."

PSG en Messi
Paris Saint-Germain maakt in Frankrijk de dienst uit, maar monsteruitslagen vallen er zelden - uitzonderingen daargelaten. "Je moet echt een goede dag hebben om over een tegenstander heen te walsen. De uitslagen zijn vaak wat kleiner. Paris Saint-Germain is hier een beetje wat Ajax in Nederland is. Maar Ajax won de wedstrijden vaak makkelijk en dat is PSG het afgelopen seizoen niet zo vaak gelukt. Tegen PSG maakte ik mijn debuut. Dat was wel apart, ja."

Van Bergen maakte niet alleen zijn debuut tegen PSG, maar ook tegen iemand anders. "Tegen Messi", zegt hij meteen. "In het begin was dat best een hype en had iedereen het erover. Nu valt het wel mee. Normaal gesproken ben ik wel zenuwachtig, maar als ik eerlijk ben: toen niet. Al is het wel zo dat als je iets fout doet... En het is ook nog tegen PSG, maar daar had ik geen last van. Het is natuurlijk wel bizar om dat soort spelers van dichtbij te zien. Niet normaal."

Dat Van Bergen de transfer naar Stade Reims maakte, was afgelopen zomer een opvallende twist. Hij was aanvankelijk hard op weg naar het Engelse Middlesbrough. "Soort van, het kon beide kanten op. Met Middlesbrough was het zo goed als rond, maar toen kwam Reims met een beter plan. Zij gaven me een fijner gevoel waardoor ik toch voor Reims gekozen heb. Een trainer geeft je nooit de garantie dat je gaat spelen, maar in Engeland zou het lastiger worden, ook omdat er veel meer wedstrijden worden gespeeld. In Frankrijk dacht ik beter uit de voeten te kunnen. Het lag me allemaal net wat beter. Maar ik kan ook niet zeggen hoe het in Engeland zou zijn gelopen."

Van Bergen maakte op zijn 22ste de stap naar het buitenland, maar dat had van hem wel eerder gemogen. "Ik debuteerde op mijn zestiende bij Vitesse en dan zijn er hoge verwachtingen. Het is anders gelopen, maar ik ben tevreden met hoe het nu gaat. Niemand pakt me af dat ik zo vroeg mijn debuut maakte. Ik vind het ook helemaal niet erg als mensen me daaraan herinneren. Het is leuk om te horen, maar als voetballer had ik er wel meer uit willen halen. Nee, het is niet zo dat ik andere keuzes had gemaakt. Ik was vrij duidelijk in wat ik wilde en dat was gewoon spelen in het eerste elftal. Milot Rashica stond voor mij, dus dat was moeilijk voor mij. Maar een jaar later had ik het gevoel dat ik door kon breken en kansen zou krijgen. Jammer genoeg is dat anders gelopen."

Toekomst
Van Bergen staat voor zijn tweede seizoen in Reims. Van een vertrek wil hij niets weten. "Als het goed is, blijf ik, al weet je nooit hoe het gaat lopen in de voorbereiding. Ik ben er eigenlijk niet zo mee bezig. Ik focus me gewoon lekker op Reims en moet hier gewoon slagen."