Vriends: 'In Amsterdam ging het acht van de tien keer over de podcast'

9 juli 2022 om 12:30

Bart Vriends is bij het voetbalpubliek vooral bekend als rots in de branding bij Sparta Rotterdam. Toch kijkt de 31-jarige mandekker ook al verder dan zijn actieve loopbaan en ziet hij mogelijk toekomstmuziek in de mediawereld. VoetbalPrimeur spreekt de verdediger, podcastmaker, mediapersoonlijkheid én presentator.

Laten we beginnen bij Sparta. Jullie klommen na een trainerswissel uit een diep dal en wisten in de Eredivisie te blijven. Hoe heb jij het Maurice Steijn-effect beleefd?
"Steijn heeft in de basis niet veel anders gedaan dan zijn voorganger (Henk Fraser, red.). We hanteerden een vergelijkbare stijl van trainen, maar de trainerswissel zorgde er wel voor dat er nieuwe kansen ontstonden voor nieuwe spelers. Sven Mijnans is daar een goed voorbeeld van. Maar ik moet eerlijk zijn: de vrije trap van Vito van Crooij tegen AZ (in speelronde 31, diep in blessuretijd, red.) was wel belangrijk in dat proces. Het viel gewoon op het goede moment op z'n plek."

Je begint aan je zevende seizoen op Het Kasteel. Baal je dat een nieuw avontuur is afgeketst?
"Intern heb ik aangegeven dat ik Sparta niet voor een andere club in Nederland zou verlaten, maar het buitenland had ik mooi gevonden. Daar ben ik naar op zoek gegaan en ik heb geprobeerd het zelf te initiëren, maar het waren dingen die niet helemaal in mijn plaatje pasten. Het liefst was ik naar een grote stad in het zuiden van Europa gegaan, in de Westerse wereld, waar de zon schijnt en het avontuurlijk aanvoelt. Binnen de beperkte tijd die ik had, kwam dat niet voorbij. Wel avonturen in Cyprus, Azerbeidzjan, Koeweit en India, maar daar had ik geen belangstelling voor. Twee dingen waren mooi geweest, maar die liepen stuk."

Over welke twee clubs heb je het?
"Laat ik vooropstellen dat ik de prettigste en verstandigste keuze heb gemaakt door bij Sparta te blijven. Ik heb het hier naar mijn zin en heb een goed leven. Hier heb ik een hoop interesses die ik wil botvieren, dus ik zit hier met tevredenheid. Van Sydney FC werd ik wel heel enthousiast. Ik had al gesprekken met de trainer en zag mezelf daar wel twee jaar wonen. Zij hadden alleen langer de tijd nodig om te kijken wat ze met de selectie wilden en of ik een versterking was. Die tijd had ik niet, dus hebben we besloten elkaar niet aan het lijntje te houden.

De andere club was Hapoel Tel Aviv. Dat paste echt bij mijn smaak en wensen en zij waren ook concreet. Ook daar speelde de tijd een rol, want Sparta had me een ultimatum gegeven. In de korte tijd die ik had, kreeg ik niet het gevoel dat het betrouwbaar genoeg was."

We hebben jou de voorbije jaren naast de voetballer Vriends ook leren kennen als de mediapersoonlijkheid Vriends. Heeft dat laatste meegespeeld in je besluit om in Nederland te blijven?
"De Cor Potcast specifiek hadden we ook wel online kunnen doen, maar ik vond het heel lastig. Aan de ene kant is die avontuurlijke wens best sterk. Aan de andere kant was het heel makkelijk om voor het buitenland te kiezen als ik het bij Sparta niet zo goed had. Ik voel me goed en heb een mooi contract. Daarnaast doe ik de podcast en dingen op televisie waar ik veel plezier aan beleef en waar wellicht toekomstmuziek in zit. Dat zijn kleine argumenten die me sterken in de keuze dat ik hier goed zit. Het avontuur kan ik nog met twee, drie jaar uitstellen."

Tekst gaat verder onder de video

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Cor Potcast (@corpotcast)

Het afgelopen jaar heb je ook je eerste presentatieklus op je genomen. In de ESPN-documentaire Beeldjes Kijken blikte je terug op het promotieseizoen van Go Ahead Eagles in 2013. Je ging op bezoek bij oud-ploeggenoten en sprak met Erik ten Hag, die jouw trainer was in Deventer.
"Dat vond ik ontzettend leuk om te doen. Ik ben best wel selectief in de dingen die ik doe. Het verhaal van op bezoek gaan bij oud-teamgenoten en een hele interessante trainer, sprak mij heel erg aan. Het was heel spontaan en niet geregisseerd, dus ik vond het oprecht leuk om met Ten Hag te zitten en Deniz Türüc en Jarchinio Antonia te zien. Gewoon ouwe-jongens-krentenbrood."

Had je voor deze media-optredens al affectie met de mediawereld?
"Ik liep vroeger tijdens mijn studie stage op een media-afdeling. Toen moest ik achter de schermen wel eens mee naar wedstrijden. Dat vond ik zo ongemakkelijk. Ik was gewoon voetballer. Ik moest bij wijze van spreken bekijken hoe mijn toekomstige teamgenoten bij FC Utrecht interviews gaven. Dat had een rare vibe. Ik wilde niet met iets anders dan voetbal geassocieerd worden. Inmiddels ben ik daarin gegroeid."

Je hebt meegedaan aan de Slimste Mens, was onlangs te zien in het NPO-programma The Connection, hebt een documentaire gepresenteerd en hebt een eigen podcast. Zien mensen jou nog wel als voetballer?
"Het afgelopen weekend was ik uit in Amsterdam. Als ik tien keer word aangesproken, gaat het acht keer over de podcast. Wat ik daarvan vind? Heel grappig, maar ook leuk. Het is iets wat wij met z'n drieën (met Thomas Verhaar en Maarten de Fockert, red.) uit de grond hebben gestampt en het reflecteert onze kijk op de wereld. Dat zoveel mensen daar plezier aan beleven, vind ik grappig. Daarom heb ik veel leuke, spontane ontmoetingen met mensen."

Hoezeer leeft de drang om te bewijzen dat je voornamelijk voetballer bent?
"Ik speel veel wedstrijden en kop af en toe een bal binnen, maar verder doe ik gewoon mijn werk. Ik ben geen Studio Sport-speler. Anderen springen meer in het oog. Ik doe mijn werk voor Sparta en daar ben ik een gewaardeerde speler, daarbuiten doe ik een aantal dingen die goed aanslaan. Dat maakt ook dat er leuke gesprekken volgen. Dan praat je eens over wat anders dan: wat vind je van je trainer? En: is Tom Beugelsdijk echt zo’n goede gast?"

Je barst van de ambities. Wat is Bart Vriends het komende jaar van plan?
"Goede vraag. Ik hoop dat we met Sparta de lijn kunnen doortrekken en dat we het makkelijker gaan krijgen dan het afgelopen jaar. Wat zou ik graag willen… Ik hoop dat we een stevige plek bovenin het rechterrijtje kunnen innemen en wat dominanter kunnen spelen. Daarbuiten is genoeg tijd en ruimte om mijn nieuwsgierigheid uit te pluizen. In de podcast gaan we vrolijk door met leuke gasten. We gaan een keer een zijweggetje inslaan, waar ik nog niet concreet over kan zijn. Er liggen in ieder geval plannen."