Scandinavische treurnis op EK: Spanje elimineert verliezend finalist Denemarken

16 juli 2022 om 22:49

Drie van de vier Scandinavische landen hebben het EK voor vrouwen al verlaten: in navolging van Noorwegen zijn ook Denemarken en Finland geëlimineerd. Duitsland en Spanje overleven de op papier zwaarste poule en treffen respectievelijk Oostenrijk en Engeland in de kwartfinale.

Spanje-Denemarken 1-0
Spanje was vooraf qua doelsaldo in het voordeel en wist dat het genoeg had aan een puntje. La Roja wilde daar echter niet op speculeren, had vrijwel constant de bal en maakte ook de meeste aanspraak op een overwinning. Denemarken werd in de slotfase nog gevaarlijk via Nadia Nadim, maar keepster Sandra Paños hield de nul op het bord. In de laatste minuut maakte Marta Cardona met een rake kopbal aan alle onzekerheid een einde: 1-0, de verliezend finalist van het vorige EK is uitgeschakeld, Spanje mag zich opmaken voor een wedstrijd tegen het gastland.

Finland-Duitsland 0-3
Duitsland was op onderling resultaat en kon tegen hekkensluiter Finland warmdraaien voor de kwartfinales. Duitsland sluit de groepsfase weliswaar net niet af met dubbele cijfers, maar steekt wel met kop en schouders boven de rest uit in de poule des doods. Dankzij Sophia Kleinherne, Alexandra Popp en Nicole Anyomi werd er met 3-0 gewonnen van Finland: het eindresultaat is negen punten en een doelsaldo van 9-0.