Zes conclusies: rechtsback noodzaak voor Ajax, Higler vaak onnavolgbaar

Zes conclusies: rechtsback noodzaak voor Ajax, Higler vaak onnavolgbaar

31 juli - 00:00 Laatste update: 08:00
266

Ajax - PSV zit erop en dus is het weer tijd om de eerste conclusies van het seizoen te trekken. Het zal je niet verbazen dat we het optreden van de keepers onder de loep zullen leggen.

Neutrale toeschouwer grote winnaar
Acht goals in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. De neutrale toeschouwer was spekkoper. Strijd, passie, bij vlagen goed voetbal, VAR-momenten, discutabele beslissingen van de arbitrage, opstootjes: de wedstrijd tussen Ajax en PSV had werkelijk alles. Dit belooft veel goeds voor de start van het seizoen en de toppers die we de komende maanden gaan zien.

Nieuwe rechtsback absolute noodzaak voor Ajax
Ajax moet een rechtsback halen, zoveel is duidelijk. Devyne Rensch heeft de twijfels ook zaterdagavond niet weg kunnen nemen. De negentienjarige verdediger gaf Cody Gakpo twee keer teveel ruimte, waardoor Guus Til kon scoren. Ajax komt er in de Eredivisie misschien wel mee weg, maar in de topwedstrijden zullen de Amsterdammers tegen problemen aanlopen. Het vertrek van Noussair Mazraoui naar Bayern München is voelbaar.

Ajax-defensie afgetroefd door koningskoppel
Voetballend was Ajax sterker dan PSV, maar PSV legde de zwakte van Ajax perfect bloot: de lengte achterin. Tot twee keer toe kon Til binnenkoppen. Eerst werd Owen Wijndal afgetroefd, daarna Daley Blind. En twee keer was Cody Gakpo de aangever. Is er een nieuw koningskoppel geboren in Eindhoven? De grootste PSV'er, en een van de beste koppers van Europa, Luuk de Jong hoefde niet eens stelling te worden gebracht.

Zwakke plek Ajax ook zwakke plek PSV
Niet alleen Ajax heeft een probleem op de rechtsbackpositie, ook bij PSV zijn er zorgen. Ki-Jana Hoever heeft zich in de voorbereiding nog niet kunnen bewijzen als versterking en liet ook tegen Ajax een zwakke indruk achter. Niet alleen verdedigend, ook aanvallend was het onvoldoende. Phillipp Mwene hijgt in zijn nek, terwijl PSV misschien nog eens moet overwegen om de gewilde Shurandy Sambo in Eindhoven te houden.

Keeper neemt twijfels niet weg
Gorter kreeg van Schreuder dé kans om te laten zien waarom híj de nummer één van Ajax moet worden, maar de 22-jarige goalie kreeg er vijf om de oren en ging twee keer behoorlijk in de fout. Remko Pasveer zal zijn kans schoon zien. Ook Walter Benítez ging soms niet helemaal vrijuit, maar liet met een paar uitstekende reddingen wel zien meer in zijn mars te hebben.

Higler zeker niet feilloos
De gemiddelde toeschouwer zal bij vlagen met verbazing naar het optreden van scheidsrechter Dennis Higler hebben gekeken. Zijn kaartenbeleid riep een hoop vraagtekens op. Benítez ging op de bon, ondanks het feit dat hij een opstootje probeerde te sussen, Edson Álvarez kreeg slechts geel voor een elleboog tegen de schedel van Til en Higler werd door de VAR naar de kant geroepen vanwege een mogelijke rode kaart voor Owen Wijndal, maar floot Johan Bakayoko uiteindelijk terug vanwege hands, én zag in eerste instantie niet dat Calvin Bassey voor zijn neus een directe rode kaart verdiende.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

#DoneDeal de podcast is te beluisteren via Spotify, Apple Podcast en Podimo.