Van model, artiest en kantoorjob naar Fortuna: 'Netflix-serie fascineerde me'
Bob van der Hoek, beter bekend als Bobby Bueno, bewandelt een bijzonder pad in het leven. Hij stopte jong met voetballen, waarna hij de hele wereld over reisde als model. Later kwam Van der Hoek in the picture als artiest en was hij actief als duurzaamheidsadviseur. Nu keert de goalie terug in de voetballerij, als de vierde keeper van Fortuna Sittard. Het leverde Van der Hoek veel aandacht op en ook VoetbalPrimeur duikt in zijn verhaal.
Van der Hoek speelde in de jeugd bij Feyenoord en FC Utrecht. De Schiedammer werd aanvankelijk een grote toekomst voorspeld, maar op zijn twintigste besloot hij om te stoppen met voetballen en zich te richten op totaal andere loopbanen. Als model kwam hij regelmatig op televisie en maakte hij tripjes naar alle uithoeken van de wereld. Later rolde de duizendpoot de muziekwereld in en trad hij op in het voorprogramma van zangeres Maan. Nu keert Van der Hoek weer terug in de voetballerij.
Hey Bob, laten we beginnen bij het begin: waarom ben je zo vroeg gestopt met voetballen?
"Ik ben al vrij jong begonnen met keepen op niveau. Zo werd ik op mijn zevende uitgeroepen tot de beste doelman van Nederland bij een jeugdtoernooi van Frans Hoek. Doordat ik zo vroeg startte, wilde ik op een gegeven moment nog iets anders ontdekken dan alleen voetbal. Het voetbal was me gewoon even te veel geworden, denk ik. Ik was het spelletje zelf niet zat, maar ik wilde op die leeftijd gewoon niet alleen maar meer leven voor de sport. Ik had daarnaast best veel interesses buiten voetbal om."
Je hebt daarna bijna alles in je leven gedaan, met jobs als model, muzikant en duurzaamheidsadviseur.
"Ik vind dat een heel mooi compliment voor mezelf, dat ik veel dingen heb geprobeerd. Van al die ervaringen heb ik verschillende dingen geleerd. Ik denk dat ik nu een stuk meer lef heb dan op mijn twintigste, toen ik ook nog voetbalde. Ik voel me completer als persoon, omdat ik al die dingen heb kunnen doen."
Hoe komt het dat je nu toch weer wil terugkeren in het voetbal? Bij VI sprak je van een 'visioen'.
"Visioen is toch het woord dat dit het best omschrijft. Op een avond dacht ik over veel zaken na. Eén van de dingen waar ik toen op uitkwam: ik heb toch het gevoel dat ik nog iets met voetbal wil doen. Ik ging oude beelden van mezelf terugkijken. Bij het zien van die beelden kwam de spelvreugde weer terug, die ik in weinig andere dingen heb gevonden. Het gaf voor mij toch een soort nieuwe betekenis aan voetbal, toen ik het door een andere bril bekeek. Dat ik besloot om terug te keren, komt ook door al mijn andere ervaringen buiten de sport. Ik ga nu elke dag met een heel andere mindset naar de club, ik beleef het heel anders.
Ik vind Last Chance University mooi om nog even te noemen. Dat is een Netflix-serie over jongens die voor een American Football-carrière gaan. Zij hebben ook allemaal een bijzonder verhaal en via bepaalde omwegen komen ze weer in de sport terecht. Van daaruit ging ik zelf ook een beetje nadenken. De serie heeft me niet per se geïnspireerd tot een terugkeer, maar het fascineerde me wel."
Waarom zet je je andere werkzaamheden nu on-hold, om vierde keeper te worden bij Fortuna? Is je gevoel om terug te keren zó sterk?
"Ik heb gewoon zin om te voetballen, ik vind het superleuk om elke dag weer op het veld te staan. Vierde keeper ben je niet voor de rest van je leven, dit is gewoon de manier waarop ik kan terugkeren in het profcircuit. Welk label mensen daarop plakken doet me niet zo heel veel. Je weet ook hoe het in het voetbal gaat: van de ene op de andere dag kunnen dingen totaal veranderen. Ik geloof gewoon in het proces. Daarnaast: muziek maken vind ik leuk, maar het is niet per se iets wat ik nog twintig jaar lang wil doen. Ik ben iemand die het leuk vindt om zichzelf op verschillende manieren te uiten. Ik zie het niet zo zwart-wit."
Hoe ben je eigenlijk binnengekomen bij Fortuna?
"Ik heb op social media gedeeld dat ik naar Amerika vertrok, om te gaan voetballen bij Miami Dutch Lions (de club speelt op het vierde niveau in de VS, red.). Toen kreeg ik een appje van Sjors Ultee, die ik nog ken van FC Utrecht: veel succes, mooi om te zien en hou me op de hoogte. Aan het einde van mijn tijd in Amerika heb ik hem een berichtje gestuurd. Toen bleek het zo te zijn dat Fortuna zelf op zoek was naar keepers. Ik kreeg de vraag om mee te trainen. Sjors kende me natuurlijk nog wel, maar de rest van de staf had geen idee wie ik was. Toen was het aan mij om iedereen in een paar dagen te overtuigen. Het is best wel snel gegaan."
Laat je horen voor 𝘉𝘰𝘣𝘣𝘪𝘦 𝘉𝘶𝘦𝘯𝘰! ✍🏼#SamenNaoVeure #WelkomBob pic.twitter.com/68cU2Ux2A6
— Fortuna Sittard (@FortunaSittard) July 28, 2022
Heeft geld een rol gespeeld in de keuze die je hebt gemaakt?
"Het is geen doorslaggevende factor geweest voor mij. Zoals je eerder noemde, had ik eerst een baan als duurzaamheidsadviseur. Dat was heel lucratief, omdat alles op basis van commissies ging. Om dat weer te kunnen verdienen, moet ik het echt heel goed doen in de voetballerij. Ik wil nu iets doen, waarop ik over dertig jaar met een bijzonder gevoel terugkijk. Als je het goed doet komt geld altijd vanzelf."
Volgens mij heb je een best bijzondere persoonlijkheid. Ik heb niet het idee dat veel voetballers zo in elkaar zitten. Merk je dat ook bij Fortuna, dat spelers anders in het leven staan dan jij?
"Daar moet ik even over nadenken. Ik denk dat er in de voetballerij heel veel verschillende types rondlopen. Ik heb natuurlijk wel een heel ander pad bewandeld dan de meeste jongens in de kleedkamer. Maar de persoonlijkheden in de voetballerij zijn breder dan je denkt. De verhalen die naar buiten komen, zijn vaak hetzelfde. Daarmee doen we de voetballers te kort. Kijk bijvoorbeeld naar de Cor Potcast, die jongens bewijzen voor mij dat voetballers ook intellectueel kunnen zijn en meer zijn dan een stereotype. Maar ik snap wel wat je bedoelt: ik heb soms wel andere dingen te vertellen dan de meeste spelers in de kleedkamer."
Je bent 26, waardoor je - zeker als keeper - nog een hele carrière voor je hebt. Waar droom je nog van?
"Speelminuten maken in de Eredivisie, dat is het mooiste en meest realistische doel. Ik kan wel zeggen dat ik nog in de Premier League wil spelen, maar dat wordt een wel heel moeilijk verhaal. Ik heb doelen voor de korte en lange termijn. Ik merk dat ik juist ook heel erg geniet als ik de zaken van dag tot dag bekijk en de kleine dingen waardeer. Ik ga eerst hier mijn best doen en daarna zie ik wel waar ik sta."