Spelersrapport: De Jong en PSV-invallers goud waard, laagste cijfer Til

9 augustus om 23:05
Laatste update: 9 augustus om 23:53

PSV staat door een miraculeuze 3-2 overwinning op AS Monaco in de play-offs van de Champions League. VoetbalPrimeur maakt rapport op van een krankzinnige avond in Eindhoven.

Walter Benítez - 7,5: bewees op slag van rust zijn waarde met een supersave op een schot van topschutter Wissam Ben Yedder en was kansloos bij beide tegengoals. PSV heeft met Benítez een topkeeper in huis gehaald.

Phillipp Mwene - 7: met een assist op Veerman bekroonde Mwene zijn ijzersterke optreden in de eerste helft. In het laatste half uur werd hij noodgedwongen rechtsbuiten en die jas paste hem een stuk minder.

Jordan Teze - 6,5: vormt een mooi duo met Obispo, maar het verzet van de twee centrumverdedigers brak in de tweede helft, met twee Monaco-goals tot gevolg. In de verlenging gaf hij de voorzet op Luuk de Jong, die de 3-2 binnenkopte.

Armando Obispo - 7,5: binnen een minuut verrichtte hij hoognodige herstelwerkzaamheden door Ben Yedder van de bal te glijden. Die lijn trok hij door. Net als vorige week speelde Obispo een uitstekende wedstrijd, maar hij moest naar kant voor het slotoffensief.

Philipp Max - 5: de Duitse linksback had, zoals wel vaker, de handen vol aan zichzelf en droeg amper iets bij aan het spel van PSV. Misschien kan Max gewoon niet beter. PSV snakt naar Mauro Júnior.

Ibrahim Sangaré - 7: door een vroege kaart moest de handrem erop bij Sangaré, maar de Ivoriaan - in het bezit van een nieuw, lucratief contract - was desondanks de beste middenvelder bij PSV. Weer dik in orde.

Joey Veerman - 6,5: de eerste kans van PSV was weer een prooi voor Veerman, die beheerst afwerkte en het Philips Stadion liet ontploffen. Voor en na zijn goals was de Volendammer opvallend slordig.

Guus Til - 4: "In het positiespel kan hij een veel hoger niveau halen, dat is duidelijk", zei Van Nistelrooij voor de wedstrijd over hem. Dat bleek, maar niet alleen qua positiespel: Til speelde zéér ongelukkig en kwam op alle fronten tekort.

Ismael Saibari - 6,5: weer geen onverdienstelijk optreden van Saibari, die tot nu toe in alle toppers een basisplaats heeft. Met zijn voorassist bij de treffer van Veerman haalde hij ook rendement. Na 65 minuten gewisseld.

Luuk de Jong - 7,5: kreeg geen poot aan de grond, tot de negentiende minuut van de verlenging aanbrak. De Jong liep zich vrij, zette zijn hoofd tegen een afgemeten voorzet en liet het Philips Stadion ontploffen.

Cody Gakpo - 4,5: op de dag dat ook Manchester United in de markt bleek, gaf Gakpo niet thuis. Nog een jaar in Nederland is niet ondenkbaar, zeker nu PSV zicht houdt op een ticket voor het hoofdtoernooi van de Champions League.

Invallers
Erick Gutiérrez - 7,5: kwam na 65 minuten in het veld voor Til en eiste een hoofdrol op, zowel negatief als positief. Met balverlies leidde Gutiérrez de 1-2 in, maar hij maakte dat ruimschoots goed door de late 2-2 te maken. Van ongekende waarde.

André Ramalho - 6,5: kwam na 65 minuten in het veld voor Saibari en zag Ben Yedder niet veel later scoren. De ervaren Braziliaan deed het desondanks naar behoren en streed voor elke centimeter.

Johan Bakayoko - 7: kwam na 77 minuten in het veld voor Mwene en liet zien wat hij in zijn mars heeft. Zijn voorzet op Gutiérrez zorgde voor een verlenging.

Fredrik Oppegard - 6,5: kwam na 77 minuten in het veld voor Max en deed het absoluut niet minder dan zijn voorganger. Een dikke voldoende.

Marco van Ginkel - x: kwam na 88 minuten in het veld voor Obispo en zorgde voor nieuwe energie, wat uiteindelijk leidde tot de ultieme comeback van PSV.

Jarrad Branthwaite - x: kwam na 107 minuten in het veld voor Veerman en speelde te kort voor een beoordeling.

Ruud van Nistelrooij - 7: winnen, dat was het enige wat telde. En dat is wonderwel gelukt. Zijn wissels leken niet goed uit te pakken, maar bij de beslissende goals van Gutiérrez en De Jong viel alles op zijn plaats.