PSV maakt alles mee en deelt knock-out uit aan Monaco: CL weer stap dichterbij

09-08-2022 23:03
341

Het duel met AS Monaco was als een achtbaanrit voor PSV, maar de Eindhovenaren stappen na een hobbelige rit lachend uit het karretje. In een bizarre wedstrijd won PSV na verlenging met 3-2 van Monaco. Daardoor staat alleen Giovanni van Bronckhorst een Champions League-ticket nog in de weg.

Een week eerder stonden PSV en Monaco al tegenover elkaar in het Stade Louis II. Toen eindigde het duel in een 1-1 gelijkspel. De winnaar van de return in Eindhoven zou zich dus verzekeren van een plekje in de play-offs van de Champions League. PSV en Monaco begonnen slordig en onrustig aan de wedstrijd. Beide ploegen leverden veel ballen in. Dat gold ook voor Joey Veerman, maar toch stond de middenvelder in de 21ste minuut op.

Phillipp Mwene behield het overzicht namelijk op de rechtervleugel, waardoor hij Veerman kon bereiken. De jeugdinternational twijfelde vervolgens niet en schoot vanaf een meter of elf de 1-0 tegen de touwen. De goal deed PSV duidelijk goed, want daarna kende de nummer twee van Nederland zijn sterkste fase in de wedstrijd. PSV kreeg kansen, maar wist de marge niet te verdubbelen. Bij rust stond het daardoor nog steeds 1-0.

PSV kwam niet goed uit de kleedkamer: Monaco werd steeds gevaarlijker, de ploeg van Van Nistelrooij moest zien te overleven. Eerst kopte Monaco-verdediger Guillermo Maripán al op de paal, vijf minuten later was het wel raak: na een corner bleef de bal hangen in de zestien van PSV, waar de Chileen van wist te profiteren.

Van Nistelrooij besloot daarna om in te grijpen. De coach stuurde een aantal verse krachten het veld in, maar dat hielp PSV ook niet om beter in de wedstrijd te komen. Sterker nog, in de zeventigste minuut maakte bezorgde Monaco-captain Wissam Ben Yedder zijn ploeg de voorsprong. Érick Gutiérrez leidde - net als tegen FC Emmen - de treffer in met knullig balverlies. Monaco kwam er daarna razendsnel uit via een counter, Walter Benítez was kansloos.

In de laatste twintig minuten nam PSV risico in de jacht op de gelijkmaker. Die viel ook nog. Nu was Gutiérrez juist de grote held: de Mexicaan kopte de bal vlak voor tijd achter doelman Alexander Nübel. Wat volgde was een vreugde-explosie in het Philips Stadion en een verlenging. In die extra dertig minuten kreeg Monaco opnieuw de betere kansen, maar toch was het PSV dat de felbegeerde 3-2 maakte. Luuk de Jong knikte de bal tegen de touwen na een geweldige voorzet van Jordan Teze.

PSV moest daarna nog tien minuten alle zeilen bijzetten om de winst uit het vuur te slepen. Met hulp van de uitzinnige fans slaagde de ploeg in die missie. Daardoor gaat PSV naar de laatste voorronde van de Champions League, waarin het Rangers van Giovanni van Bronckhorst de tegenstander zal zijn. De eerste ontmoeting is al over een week.