Schreuder ziet Brobbey niet als Plan B: 'Hij moet meer gaan spelen'

Schreuder ziet Brobbey niet als Plan B: 'Hij moet meer gaan spelen'

12-08-2022 17:45
85

Brian Brobbey bewees tegen Fortuna Sittard andermaal zijn waarde voor Ajax. De roep om een basisplaats voor de twintigjarige spits neemt toe, maar volgens Alfred Schreuder kan hij nog geen negentig minuten spelen.

Volgens de trainer kampt Brobbey vooral door blessures en een gebrek aan speeltijd met een fysieke achterstand. "Brian raakte geblesseerd rond de winterstop van seizoen 2020/2021. Daarna werd Sébastien Haller gekocht. Brobbey heeft vervolgens weinig gespeeld. Uiteindelijk maakte hij de keuze om naar RB Leipzig te gaan. Ook daar lukte het niet in de basis te komen, dus liep hij weer tegen een gebrek aan speelminuten aan", vertelt Schreuder op het persmoment.

Ajax houdt de fitheid van Brobbey goed in de gaten. Schreuder verklapt wel dat de sterke spits meer zal gaan spelen. "Het zou onlogisch zijn dat Brobbey van 45 minuten naar 90 minuten gaat. Maar zo'n jongen moet een keer gaan spelen om het langer vol te kunnen houden. Hij is een heel explosieve speler, hij moet niet geblesseerd raken. Dat is een dunne balans, want hij moet wel hard trainen om nog fitter en sterker te worden."

Ajax lijkt tegen defensief ingestelde ploegen behoefte te hebben aan een echte nummer negen. Brobbey is dan ook meer dan een Plan B, benadrukt Schreuder. "Je kijkt altijd hoe dingen in elkaar vallen. Misschien kan Tadic ook wel op links spelen en Bergwijn of Klaassen achter de spits, je hebt meerdere mogelijkheden."

In die concurrentiestrijd is niemand onaantastbaar. Ook de Servische aanvoerder niet. "Natuurlijk heeft Tadic krediet opgebouwd, maar ook hij moet presteren. Ik had hem ook kunnen wisselen, maar ik zette hem achter Brobbey neer. Dat is uitstekend verlopen. Als iedereen blijft leveren, is het moeilijk om keuzes te maken. Dan haal je ook Berghuis er een keer uit, terwijl hij prima heeft gespeeld."

De Amsterdammers nemen het zondag op tegen FC Groningen.