Nieuwe bondscoach voor Oranje Leeuwinnen: Jonker volgt ontslagen Parsons op

Nieuwe bondscoach voor Oranje Leeuwinnen: Jonker volgt ontslagen Parsons op

24-08-2022 11:05 Laatste update: 11:09
102

Andries Jonker is de nieuwe bondscoach van de Oranje Leeuwinnen. De voormalig trainer van onder meer Willem II en Telstar heet een contract tot en met het EK 2025 getekend. Hij volgt Mark Parsons op, die na het afgelopen EK werd ontslagen.

Jonker zit begin september, als de Oranje Leeuwinnen in het kader van de WK-kwalificatie aantreedt tegen IJsland, voor het eerst op de bank, meldt Ons Oranje. Hij is geen onbekende in het vrouwenvoetbal. In 2001 was Jonker interim-bondscoach van het vrouwenelftal. In 2017 was hij een halfjaar eindverantwoordelijk bij VfL Wolfsburg. Tot voor kort was hij technisch directeur bij Telstar.

"Ik heb eerder mogen ervaren hoe mooi het is om met een groep ambitieuze, toegewijde speelsters aan de slag te gaan", vertelt Jonker. "Ook zagen we het afgelopen EK hoe ontzettend snel het vrouwenvoetbal zich de laatste jaren heeft ontwikkeld. We hebben ambitieuze doelstellingen, maar ook enorm veel kwaliteit en talent waar we uit kunnen putten richting het WK van 2023. Het is natuurlijk heel mooi om daar richting aan te mogen geven."

Jan Dirk van der Zee, eindverantwoordelijke voor het vrouwenvoetbal binnen de KNVB-directie, is blij met de aanstelling van Jonker. "Andries is een voor de hand liggende keuze. Hij heeft natuurlijk al ervaring opgedaan in de top van het vrouwenvoetbal en neemt bovendien veel kennis en ervaring mee uit de top van het mannenvoetbal. We hebben Andries niet voor niets eerder al gepolst. Hij staat al een tijd op ons lijstje."