Benzema troeft twee Belgen af en is de beste voetballer van Europa

25 augustus 2022 om 19:34

Karim Benzema is donderdagavond uitgeroepen tot UEFA Men's Player of the Year. De Europese bond riep de Fransman uit tot winnaar van de prijs tijdens de Champions League-loting in Istanbul.

Benzema schudde daarmee ook zijn laatste concurrenten af. Ook Real Madrid-teamgenoot Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne waren nog in de race. De 34-jarige aanvaller van de Koninklijke is de opvolger van Chelsea-controleur Jorginho, die de prijs vorig jaar in de wacht sleepte.

De UEFA kijkt zowel naar internationale als nationale prestaties. Benzema won met Real Madrid de Champions League en de Spaanse titel. Hij had met liefst vijftien goals een groot aandeel in de eindzege in het miljardenbal. Met 27 doelpunten werd hij bovendien ook topscorer van La Liga.

Robert Lewandowski, Luka Modric, Sadio Mané, Mohammed Salah, Kylian Mbappé, Vinícius Junior en Virgil van Dijk completeren de top tien. Zij kregen niet genoeg stemmen om de shortlist te halen. De deelnemers aan de Champions League in het afgelopen seizoen en journalisten geselecteerd door de European Sports Media (ESM) mochten hun stem uitbrengen.

Bij de vrouwen won Alexia Putellas van Barcelona de prijs. Carlo Ancelotti (Real Madrid) en Sarina Wiegman (Engeland) werden uitgeroepen tot beste coaches. Wiegman won met Engeland het EK, waarmee de Nederlandse de eerste trainer is die het toernooi met twee verschillende landen won. In 2017 deed ze dat met de Oranje Leeuwinnen.