Ars: 'De voertaal op de training is gewoon Engels, al een paar jaar'

18 september om 10:30
Laatste update: 18 september om 11:39

Eindelijk is er dan duidelijkheid voor Fortuna Sittard, dat met Julio Velázquez een nieuwe trainer heeft. Technisch manager Sjoerd Ars is blij dat alles rond is.

Fortuna zocht een opvolger voor de ontslagen Sjors Ultee, die kort daarvoor nog met de club in gesprek was over contractverlenging. "We hebben een aantal profielen opgesteld waar een trainer aan moet voldoen", zegt Ars tegen ESPN. "Vanuit die gedachtegang ga je op zoek naar een trainer. Dan ga je in de vijver om je heen kijken. We hebben gesprekken gehad met Dick Schreuder, maar dat is hem niet geworden. Maar zo ga je een lijst af met mensen die passen bij wat je zoekt. Er zaten Nederlandse trainers bij, maar het was geen eis."

"We wilden een trainer die ons energie kan brengen met een bepaalde tactische discipline", zegt Ars. "Na je eigen vijver kom je bij trainers die je wat minder goed kent. Dan ga je mensen spreken die met hem gewerkt hebben en beelden bekijken. Op basis daarvan maak je dan een beslissing. Dat hij nog geen geweldig Engels spreekt, is niet belangrijk. Voetbal is een universele taal. Het belangrijkste is dat hij zijn boodschap bij de spelers kan overbrengen. Ik vergelijk zijn Engels een beetje met dat van Guardiola toen hij naar Engeland ging. Hij maakt zichzelf verstaanbaar en is duidelijk in wat hij wil, maar hij kan nog wat stappen maken. De voertaal is gewoon Engels, al een paar jaar."

Ars had deze zomer genoeg te doen. "Het was vrij druk deze zomer. Lekker hectisch. Een hoogtepunt was het binnenhalen van Yilmaz. Dat was een hoogtepunt voor de club. Maar ik ben sowieso heel tevreden over de kwaliteit van de spelers die nu op het veld staan. Daarentegen is er natuurlijk een dieptepunt geweest. We moesten afscheid nemen van de hoofdtrainer. Dat is iets wat je liever niet doet. Uiteindelijk hoort het wel bij de voetballerij. Achteraf had je misschien in de zomer al samen moeten zitten en toen al die conclusie moeten trekken. We wilden in eerste instantie nog het contract van Ultee verlengen, maar dat was meer met het oog op eventuele onrust vanwege zijn aflopende contract."