Oranje-selectie betrokken bij financiële Qatar-kwestie, Van Gaal steunt fonds

20 september om 07:08
Laatste update: 20 september om 07:14

Amnesty International heeft maandag de Oranje-selectie geïnformeerd over de huidige situatie in Qatar. De mensenrechtenorganisatie vraagt de spelers om morele steun voor het compensatiefonds voor nabestaanden van overleden arbeidsmigranten bij werkzaamheden voor het WK. 

Secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB heeft eveneens met de spelers gesproken. "Het gaat dan over welke stappen de afgelopen maanden gezet zijn. Wetgeving die de goede kant opgaat, maar ook zaken waarin Qatar en de FIFA nog tekortschieten", wordt hij geciteerd door NU.nl. Een van de zaken waarin de FIFA tekortschiet, is een compensatiefonds. De KNVB is een van de voetbalbonden die de wens van Amnesty, dat wil dat de FIFA 440 miljoen euro vrijmaakt om arbeiders en nabestaanden te compenseren, steunt.

Qatar heeft gezegd eind juli met een reactie te komen op de wens. De Jong stelt die reactie nog niet gehad te hebben. "Daarom hebben we als KNVB nu samen met negen andere Europese bonden een brief geschreven aan de FIFA." Volgens hem is het noodzaak dat alles voor de start van het WK geregeld is. "Al is het ook wat makkelijk om te zeggen: de FIFA moet alles betalen. Er zijn ook grote Europese, Amerikaanse en Australische bouwbedrijven betrokken en de Qatarese overheid heeft ook een rol gespeeld."

Bondscoach Louis van Gaal liet zich op de persconferentie van maandag ook uit over het compensatiefonds. "Natuurlijk steun ik dat. Dat fonds moet er zeker komen, zeker als je ziet welke bedragen de FIFA met het WK verdient." De KNVB wil tijdens het toernooi activiteiten organiseren voor spelers. "Dat kan bijvoorbeeld door spelers in gesprek te laten gaan met arbeidsmigranten. Binnenkort wordt daar misschien meer over bekend", besluit De Jong.