Berghuis: 'Het is aan de coach hoe hij mijn kwaliteiten wil gebruiken'

22 september om 23:04

Steven Berghuis moest sneller dan verwacht zijn opwachting maken in de Nations League-wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Polen. De middenvelder behoorde donderdag tot de uitblinkers in Warschau.

"Je verwacht het niet", zegt Berghuis bij de NOS over zijn snelle invalbeurt na de blessure van Teun Koopmeiners. "Je zit eigenlijk ontspannen naar die wedstrijd te kijken. Toen het net gebeurde zag ik wel een beetje aan de reactie van Teun dat het menens was. Dan ga je warmlopen en na één à twee minuten zie je het wissel-teken. Dan weet je hoe laat het is. Het is aanpassen, want je richt je meer op de tweede helft."

Berghuis eiste meteen een hoofdrol op tegen Polen. "Het begon denk ik heel erg goed. We creëren goede kansen en ik was steeds aanspeelbaar. Op een gegeven moment kom je na de 0-1 in een fase dat we een paar keer slordig zijn, dat we een beetje tussen rondspelen of blijven creëren in zitten. Maar al met al wel een goede wedstrijd. We kwamen niet in de problemen."

Berghuis baalde enigszins van zijn reserverol, maar zat er niet te lang mee. "De bondscoach is daar duidelijk in vanaf het moment dat je binnen komt. Hij is nog steeds aan het kijken en samenstellingen aan het proberen. Dan moet je het laten zien als je erin komt." De Ajacied speelt in Oranje vaak wat verder naar achteren. "Er is wel ruimte voor ontwikkeling voor mezelf", zegt hij over zijn rol. "Je hebt bepaalde kwaliteiten en het is aan de coach hoe hij dat wil gebruiken. Ik ben een creatieveling, ben graag aan de bal en speel graag vooruit. Dat probeer ik te brengen."

Berghuis hield wat rugklachten over aan het duel in Warschau, maar verwacht tegen België gewoon weer te kunnen spelen.