Van Gaal: 'Ik houd zo lang mogelijk een plek voor ze vrij in de WK-selectie'

24 september om 14:57
Laatste update: 24 september om 20:35

Louis van Gaal heeft altijd spelers geselecteerd die een basisplaats hebben bij hun club, maar is daar vanaf gestapt. Voor Frenkie de Jong en Memphis Depay zal de Oranje-bondscoach zolang mogelijk een plek vrijhouden in de WK-selectie.

"Dat dogma heb ik al lang losgelaten, anders had ik bijvoorbeeld Steven Bergwijn niet geselecteerd. Memphis en De Jong zijn twee heel belangrijke spelers die weg zijn gegaan. Ik heb ze een hart onder de riem gestoken: ik hou zolang mogelijk een plaats voor jullie vrij, maar jullie moeten wel fit zijn", zegt Van Gaal op de persconferentie. "Dat het Nederlands elftal geen revalidatiecentrum is, geldt zeker voor het WK, maar ik moet erop vertrouwen dat ze fit zijn als ze dat zeggen. Zij hebben zoveel betekend voor dit Nederlands elftal, daar moet ik een plaats voor vrijhouden. Omdat we toch 26 spelers mogen selecteren, kan ik dat makkelijk doen."

Kort samengevat: als Memphis en De Jong op 14 november nog niet fit zijn, zal Van Gaal ze wel selecteren. "In 2014 deed ik dat ook met Wijnaldum. De ene heeft meer plussen verdiend dan de ander. Memphis heeft goals gemaakt en assists gegeven en is zo belangrijk geweest, net als De Jong. Zijn kwaliteiten om onder de druk van de tegenstander uit te kunnen spelen. Wij zijn niet de enigen die drukgeven op de bal, dat doen meerdere landen. Frenkie de Jong is een bepalende factor."

"Daarom kijk ik naar complementair zijn aan De Jong, maar ik kijk ook of ik er iemand anders voor kan vinden, omdat we voorbereid moeten zijn. Je weet nooit hoe een hamstringblessure uitpakt."