België heeft eigen 'Ajax-discussie': 'Heeft met kleur te maken, niet normaal'

België heeft eigen 'Ajax-discussie': 'Heeft met kleur te maken, niet normaal'

25 september - 09:55
207

Het debuut van Zeno Debast voor de Rode Duivels is niet door iedereen met gejuich ontvangen. Volgens AA Gent-trainer Hein Vanhaezebrouck krijgen spelers van Anderlecht veel eerder een uitnodiging voor de Belgische selectie.

In Nederland laaide de discussie rond Ajax onlangs weer op doordat Louis van Gaal acht spelers van de landskampioen selecteerde, terwijl PSV en Feyenoord gezamenlijk slechts één speler afvaardigden. In België speelt eenzelfde kwestie rond Anderlecht. Nadat talenten als Yari Verschaeren, Hannes Delcroix en Elias Cobbaut van Paars-Wit in het verleden snel debuteerden, was het donderdag de beurt aan Debast in het Nations League-duel met Wales.

"Dat spelers zoals Verschaeren en Debast in de voorselectie van de Rode Duivels zaten en Matisse Samoise niet heeft met de kleur van het shirt te maken", zegt Vanhaezebrouck bij Stropcast. "Dat is een gewaagde uitspraak, maar het is gewoon de waarheid."

"Verschaeren werd drie jaar geleden al opgeroepen toen hij net kwam kijken. Hij was zelfs nog geen basisspeler bij Anderlecht. Echt niet normaal", vervolgt de Gent-coach. "En Debast wordt nu al opgeroepen terwijl hij zelfs nog nooit voor de Belgische beloften heeft gespeeld. Debast is zeker een goede speler met potentieel, maar hij wordt opgeroepen nadat hij vijf wedstrijden voor Anderlecht heeft gespeeld. Als het aan de leiding had gestaan had ik het begrepen, maar Anderlecht staat momenteel onder ons..."

Vanhaezebrouck stelt dat Anderlecht financieel profiteert van het feit dat hun spelers snel worden opgeroepen. "Bij een selectie voor een speler wordt hij plots een stuk waardevoller. Soms zelfs maal twee of maal drie." De Gent-coach trekt nu aan de bel. "Het is misschien niet aan mij om dat nu te zeggen, maar het is wel opvallend. Mensen moeten daar toch eens over gaan nadenken."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie