Oekraïne voegt zich bij Spanje en Portugal voor WK: 'Kun je niets bij voorstellen'

Oekraïne voegt zich bij Spanje en Portugal voor WK: 'Kun je niets bij voorstellen'

05-10-2022 15:15 Laatste update: 16:18
132

Oekraïne heeft zich officieel aangesloten bij het WK bid voor 2030 van Spanje en Portugal. Dat werd woensdag bekend tijdens een persconferentie van UEFA. Eerder gingen de geruchten al over de aansluiting maar de drie landen doen nu officieel samen een gooi naar het eindtoernooi.

Het verhaal achter het gezamenlijke bid van de Europese landen is dat voetbal hoop en en vrede kan brengen wereldwijd. Andere bids voor dit WK zijn de optie voor Egypte, Griekenland en Saudi-Arabië of de Zuid-Amerikaanse combinatie tussen Argentinië, Panama, Uruguay en Chili. Oekraïne zal in de eerste opzet voornamelijk duels in de groepsfase gaan organiseren. Voordat Oekraïne zich aansloot gaf de voorzitter van de FIFA al aan dat zijn voorkeur naar het bid van Spanje en Portugal ging.

Evgeniy Levchenko is zeker enthousiast over het kandidaat stellen van zijn thuisland Oekraïne. "Het is een prachtige geste dat Spanje en Portugal dit doen", vertelt de oud-voetballer van Vitesse en FC Groningen in het Algemeen Dagblad. "Hierbij draait het natuurlijk om solidariteit en dat kun je alleen maar omarmen, ook als teken richting Rusland. Maar het zal vooral een symbolisch iets zijn, dat moeten we wel zo blijven zien. Als je ziet hoe ons land ervoor staat dan kun je je er niets bij voorstellen dat ze hier een WK gaan spelen."

Mocht het bid van de Europese landen doorgaan, dan zal het niet de eerste keer zijn deze eeuw dat Oekraïne een eindtoernooi mag organiseren. In 2012 was het land samen met Polen het decor voor het EK. Spanje pakte toen de Europese titel.