Vink tipt Ajax-trainer Schreuder: 'Ook de supporters vinden het onterecht'

6 oktober om 09:26

Marciano Vink is zich rotgeschrokken van Ajax, dat tegen Napoli een historische Champions League-nederlaag leed. De ESPN-analist is onder meer kritisch op het aankoop- en scoutingsbeleid van de Amsterdamse club.

"Het was erbarmelijk slecht", zegt Vink bij Voetbalpraat op ESPN. "Wat er na de 1-0 gebeurde heb ik in geen jaren gezien bij Ajax, misschien wel nooit gezien. Zo slecht. Belangrijk gemaakte spelers die niet thuisgaven. Ik zag ze meer wijzen dan dat ze goede dingen deden met de bal, dat kan gewoon niet. Ik heb harde woorden gehoord van de analisten. De stilte van de spelers en een trainer die vond dat ze niet goed genoeg waren, vond ik nog pijnlijker."

Vink kijkt met argusogen naar het beleid van Ajax. "Als je kijkt naar wat ze binnen hebben gehaald voor die bedragen.. Bassey is voor twintig miljoen plus gehaald. Als je Martínez verkoopt, weet je dat je een opbouwende speler nodig hebt. Ajax speelt in de opbouw in een bepaalde ruit waar Martínez de laatste van was. Daar begon het voetbal bij. Hij had een pass tussen de linies, stond er, was sterk, maar kon je ook een bal bij kwijt. Ik schrok enorm van de wedstrijd tegen Almere City."

"Dat hij heel sterk is en dat hij in de duels krachtig is, dat geloof ik. Alleen bij Ajax wordt er ook iets meer gevraagd, helemaal als je dat opbouwende spel wilt spelen. Om nu alles op Bassey te schuiven is een beetje overdreven, maar ik vind het wel typerend voor hoe er gescout en aangekocht is."

Vink gaat mee in de kritiek op Dusan Tadic, die steeds mag blijven staan van trainer Alfred Schreuder. "Het is hetzelfde als wanneer je een pleister eraf trekt: doe je het langzaam, dan doet het pijn. Doe je het snel, dan ben je er vanaf. Dat had Schreuder met Tadic moeten doen. Nu zijn we acht wedstrijden verder en zie je dat het publiek zich begint te roeren. Ook de supporters vinden het onterecht dat Taylor en Berghuis eraf gehaald worden, terwijl Blind en Tadic mogen blijven staan."

Mario Been is het daarmee eens. "Ik zie Blind ook goede dingen doen, maar je weet dat Blind in een viermansverdediging in de problemen kan komen. Als je Tadic vanaf rechts ziet, die kun je beter niet opstellen.."