Aanstaand offensief van Portugal steeds gevaarlijker, Nederland moet aan de bak

Aanstaand offensief van Portugal steeds gevaarlijker, Nederland moet aan de bak

13-10-2022 23:30
136 Reacties

Nordin 't Hart

Nederland heeft een matige Europese week achter de rug. Dat heeft echter weinig directe gevolgen in de strijd om plek zes op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Concurrent Portugal heeft namelijk ook weinig punten gepakt. Over de lange termijn zien de zaken er alleen wel dreigend uit voor Nederland, met het gevecht om het tweede Champions League-ticket.

PSV was deze week de enige Nederlandse club die een overwinning wist te boeken in Europa. Feyenoord speelde gelijk, terwijl Ajax en AZ tegen nederlagen aanliepen. Daarmee kunnen 'we' slechts 0.600 punt bijschrijven op de coëfficiëntenranking.

Voor Portugal was het echter ook geen vruchtbare week. Met één winst, twee gelijke spelen (waaronder een remise tegen Paris Saint-Germain) en maar één nederlaag klinken de Portugese resultaten lang niet slecht. De Zuid-Europeanen begonnen echter met één team meer aan het Europese seizoen, waardoor de resultaten minder waard zijn. In totaal kan Portugal 0.667 punt bijschrijven, wat dus een minimaal verschil is met het Nederlandse aantal.

Nederland heeft de begeerde zesde plek nu dus nog royaal in handen op de ranking. Maar, zoals vorige week al gemeld, moeten we vooral vrezen voor de komende weken en maanden, als er mooie bonussen in het verschiet liggen voor Portugal. Er is al wat duidelijkheid, maar ook nog genoeg onduidelijkheid over wat Nederland kan verwachten in de komende periode.


De kans is levensgroot dat Benfica doorgaat in de CL, na een nieuwe stunt tegen PSG (1-1)

Aanstaand Portugal-offensief nog gevaarlijker dan gedacht
Nederland heeft nu één team dat zeker is van Europese overwintering (PSV), twee ploegen die op Europese overwintering afstevenen (Ajax en AZ) en één ploeg waarbij alles nog openligt (Feyenoord). Ajax lijkt zich wel te moeten richten op een vervolg in de Europa League, wat slecht nieuws is voor Nederland. We lopen daardoor bonuspunten mis, die Portugal wel lijkt binnen te slepen.

Bij de Portugezen kan er ook nog veel gebeuren, maar de kans is enorm dat alle vier hun ploegen gaan overwinteren. In het beste geval, dat ook nog eens reëel is, gaan FC Porto, Sporting Portugal en Benifca alle drie zelfs door in de Champions League. Dat zou Portugal in één keer 2.500 punten bezorgen, waarmee ze het huidige gat met ons kunnen dichten. PSV, Feyenoord en AZ maken ook nog een goede kans om bonuspunten te verdienen in hun Europese toernooien, maar dat is een stuk minder lucratief dan in de Champions League, als je alles meerekent.

Al met al is het offensief dat Portugal voorbereidt nog gevaarlijker geworden dan we vorige week al dachten. Voor Nederland is het echt een must dat Ajax, PSV, Feyenoord en AZ na de winterstop ook nog Europees spelen, het liefst zo hoog mogelijk. Als dat lukt, wacht een spannende en gelijkwaardige strijd met onze concurrent. Een volledige omwenteling van de strijd in Portugees voordeel behoort helaas ook tot de reële scenario's. Eén ding is in ieder geval wel zeker: over twee weken wordt de bloedstollende strijd weer hervat.

De posities rondom Nederland op de coëfficiëntenranking
5. Frankrijk 54.664 (6.083) (6/6)
6. NEDERLAND 52.500 (6.100) (4/5) 
7. Portugal 50.216 (6.500) (4/6) 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie