Coëfficiënten: Nederland doet goede zaken, maar moet vrezen voor 2023-offensief

Coëfficiënten: Nederland doet goede zaken, maar moet vrezen voor 2023-offensief

6 oktober - 23:30 Laatste update: 6 oktober - 23:30
113 Reacties

Nordin 't Hart

Ajax leed dinsdag een historische nederlaag tegen Napoli (1-6), maar toch kent Nederland een prima week op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Dat heeft alles te maken met PSV, Feyenoord en AZ, die wel een resultaat boekten. Nederland kan daardoor twee keer zo veel punten bijschrijven als concurrent Portugal. Toch is het gevaar zeker nog niet geweken.

Zoals bekend zijn 'we' dit seizoen met Portugal verwikkeld in een race om de zesde plek. Die positie geeft recht op twee directe plaatsen in de Champions League en één ticket voor de voorronde. Elke week heeft Portugal minder duels de kans om zijn achterstand goed te maken, terwijl Nederland over de gehele linie goed blijft presteren. Dat was deze week niet anders.

Zoals bekend begon Nederland de week dramatisch met de verliespartij van Ajax. Een treetje lager deden PSV, Feyenoord en AZ het beter. Bij de twee laatstgenoemde clubs zat de spanning er goed in, maar uiteindelijk wonnen PSV en AZ, terwijl Feyenoord gelijkspeelde. We kunnen daardoor nu een heel punt bijschrijven op de coëfficiëntenlijst.

Portugal kende juist een erg matige week op het gebied van coëfficiënten. SC Braga leek daar verandering in te brengen, maar het liep tegen een erg late nederlaag aan in de Europa League. Namens de Zuid-Europeanen boekten FC Porto, Benfica en Sporting Portugal respectievelijk een overwinning, een gelijkspel en een nederlaag. Portugal pakt daardoor nu slechts 0.500 punt.


De late nederlaag van Braga betekende goed nieuws voor Nederland

Portugal bereidt nieuwjaarsoffensief voor
Zo Nederland loopt weer uit op zijn concurrent. Het gat bedraagt nu 2.351 punt. Dat is een best fors verschil voor coëfficiëntbegrippen. Toch kan de vlag nog niet uit in Nederland. Bij overwinteringen in de Champions en Europa League kan Portugal veel bonuspunten pakken. Alle clubs van het land staan er nu goed voor in hun poules. Nederland moet dus vrezen voor een offensief in 2023 van zijn achtervolger.

Het perspectief van de Nederlandse clubs in Europa is iets minder rooskleurig. Alleen AZ stevent momenteel overtuigend af op een plekje in de top-twee van zijn groep, terwijl er in de Conference League de minste bonuspunten te verdienen zijn. Vanwege de hoge Champions League-bonus zou een overwintering van Ajax in het miljardenbal eigenlijk van enorm belang zijn. Na het Napoli-debacle is dat echter ver weg. Toch valt er nog genoeg te winnen: in de Europa League zijn namelijk ook extra's te verdienen. Het zou dus enorm helpen als Ajax in ieder geval derde wordt in zijn groep, terwijl PSV en Feyenoord ook bij de eerste twee moeten eindigen. Lukt dat niet, dan kan de minder zware Conference League nog als joker dienen.

Al met al zit de coëfficiëntenpuzzel op dit moment dus een beetje ingewikkeld in elkaar. Er staan veel bonussen te wachten op Portugal, waardoor Nederland goed moet blijven presteren. Vlak voor het WK, als de groepsfases ten einde lopen, zal er een stuk meer duidelijk worden over onze strijd met Portugal. Tot dan blijven we de situatie van week tot week bekijken.

De posities rondom Nederland op de coëfficiëntenranking
5. Frankrijk 53.831 (5.250) (6/6)
6. NEDERLAND 51.900 (5.500) (4/5)
7. Portugal 49.549 (5.833) (4/6)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie